8 πράγματα που κάθε φοιτητής πρέπει να ξέρει για τα μακαρόνια!

Εντάξει. Το απόλυτο φοιτητικό φαγητό. Το κατάλαβες πολύ καλά τώρα που ήρθες και φοιτητής στα Ιωάννινα. Το φαγητό της τελευταίας στιγμής, της λιγούρας… η εύκολη λύση! Και κάθε φοιτητής θα πρέπει να γνωρίζει τουλάχιστον αυτά τα 8 πράγματα για τα αγαπημένα του μακαρόνια!

Γιατί ποιος δεν τις αγαπάει τις μακαρονάδες; Εγώ πάντως μία αδυναμία την έχω και σκέφτηκα να γράψω δυο πράγματα για το λατρεμένο ζυμαρικό, έτσι να τα έχουμε στο νου μας αφού το αγαπάμε τόσο.

yum

1. Για να μαγειρευτούν σωστά τα ζυμαρικά, χρειάζονται μεγάλη κατσαρόλα. Δεν είναι ανάγκη να τα στριμώχνουμε σε μικρά σκεύη.

2. Το νερό πρέπει να είναι απαραίτητα αλατισμένο και σε πλήρη βρασμό πριν ρίξεις τα μακαρόνια, όχι νωρίτερα.

3. Αν δεν θες να ξεχειλίζει το νερό από την κατσαρόλα, βάλε πάνω στην κατσαρόλα μια ξύλινη κουτάλα.

4. Τα ζυμαρικά τα ανακατεύουμε μόνο μια φορά, όταν τα ρίξουμε στο νερό. Μετά τα αφήνουμε να βράσουν.

pasta

5. Η έκφραση ‘al dente’ σημαίνει στα ιταλικά «να τα νιώθεις στο δόντι»  κι είναι ο τρόπος που προτιμούν οι Ιταλοί να τα τρώνε και φυσικά έχουν τον λόγο τους. Τα ελαφρώς βρασμένα ζυμαρικά είναι πιο εύπεπτα, άρα και πιο υγιεινά.

6. Σε γενικές γραμμές, τα μακρόστενα ζυμαρικά (σπαγγέτι) συνδυάζονται περισσότερο με κόκκινες σάλτσες ή κρέας, ενώ τα πιο μικρά (πένες, φιογκάκια) συνδυάζονται με άσπρες.

7. Ποτέ δεν ξεπλένουμε τα μακαρόνια με κρύο νερό στο τέλος του βρασμού, γιατί χάνεται το άμυλο και δεν δένει καλά η σάλτσα. Με εξαίρεση αυτά που φτιάχνουμε για σαλάτα.

8. Τα μακρόστενα ζυμαρικά πρέπει να τα ρίχνουμε όλα μαζί στην κατσαρόλα. Τα πιο μικρά σιγά σιγά.

spggheti