Το καλοκαίρι είναι η εποχή της ξενοιασιάς, των διακοπών και των απολαύσεων. Η διατροφή βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και υπάρχουν κάποιοι καλοκαιρινοί “μύθοι” που τη συνοδεύουν. Ρωτήσαμε λοιπόν τον διαιτολόγο – διατροφολόγο Αποστόλη Θεοχάρους αν ισχύουν και τι είναι αλήθεια.
- Το καρπούζι είναι “νερό”. Το πιο γνωστό φρούτο του καλοκαιριού έχει κατηγορηθεί ότι είναι μόνο “ζάχαρη και νερό”. Η αλήθεια είναι πως το 90% του καρπουζιού αποτελείται από νερό, ενώ η περιεκτικότητα του σε ζάχαρο ανέρχεται στο 5%. Η έντονη γλυκιά του γεύση προέρχεται από το σάκχαρο, το οποίο είναι η κυριότερη ουσία που του δίνει τη γεύση του, σε αντίθεση με άλλα φρούτα που έχουν περισσότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Το καρπούζι όμως είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, Β1, C, λυκοπένιο, β-καροτένιο, κάλιο, μαγνήσιο και διαλυτές φυτικές ίνες. Η περιεκτικότητά του σε σάκχαρο και θερμίδες είναι χαμηλή (1 φλιτζάνι τσαγιού καρπούζι περιέχει μόνο 40 θερμίδες), ενώ δεν περιέχει καθόλου λίπη και χοληστερόλη.
- Τα καλοκαιρινά φρούτα παχαίνουν. Τα καλοκαιρινά φρούτα είναι πιο γλυκά και μας αρέσουν πολύ περισσότερο. Αυτό που ισχύει όμως για κάθε ισοδύναμο φρέσκου φρούτου είναι ότι μας δίνει περίπου 60 θερμίδες, 15 γραμμάρια υδατανθράκων, ελάχιστες πρωτεΐνες, καθόλου λίπη και περίπου 2 γρ. φυτικών ινών. Οπότε η θερμιδική απόδοση κάθε φρούτου εξαρτάται από την ποσότητα που καταναλώνουμε. Και επειδή, τα καλοκαιρινά φρούτα είναι πιο νόστιμα, έχουμε την τάση να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες και κατά συνέπεια να προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες.60-70 θερμίδες αντιστοιχούν σε 4 βερίκοκα ολόκληρα (150 γρ), 2 μέτρια δαμάσκηνα (140 γρ),1 φέτα καρπούζι (380 γρ), 10-12 μεγάλα κεράσια (85 γρ), 1 μέτριο νεκταρίνι (140 γρ), 1 φέτα πεπόνι (280 γρ), 1 μέτριο ροδάκινο (110 γρ), 17-20 μικρές ρώγες σταφύλι, 1 φλιτζάνι φράουλες.
- Τα παγωμένα ροφήματα με ξεδιψούν περισσότερο και ειδικά μια παγωμένη μπύρα. Τα παγωμένα ροφήματα σε αντίθεση με αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν, δεν απορροφώνται πιο γρήγορα και άρα δεν ενυδατώνουν καλύτερα τον οργανισμό. Είναι πιθανόν μάλιστα να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Προτιμήστε δροσερά ποτά για την μέγιστη απορρόφησή τους και αποφύγετε να τα καταναλώνετε μονορούφι. Όσον αφορά την μπύρα, αλλά και τα αλκοολούχα ποτά γενικότερα, δεν είναι η ιδανική επιλογή για να ξεδιψάσουμε. Ο λόγος είναι ότι το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση, οπότε ενώ στιγμιαία αισθάνεται κανείς να ξεδιψάει, αυτό είναι απλά μια ψευδαίσθηση. Προτιμήστε νερό ή οι χυμούς, τσάι, καφές, κ.α.
- To καλοκαίρι πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερο αλάτι. Το αλάτι βοηθά στην κατακράτηση υγρών και στην μικρότερη απώλεια υγρών, παρότι προκαλεί δίψα. Το καλοκαίρι, η απώλεια υγρών είναι μεγαλύτερη και γι’ αυτό είχε επικρατήσει η αντίληψη πως τα πιο αλατισμένα φαγητά αυτή την περίοδο είναι απαραίτητα. Όμως, επειδή τα φαγητά που τρώμε είναι ήδη αλατισμένα, δεν χρειάζεται να προσθέτουμε μεγαλύτερη ποσότητα. Μπορούμε όμως να μειώσουμε το αλάτι στα φαγητά μας το χειμώνα. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα κατανάλωσης αλατιού είναι 6 γραμμάρια, δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού, ποσότητα που στη σύγχρονη διατροφή υπερβαίνουμε κατά πολύ.
- Το κυρίως γεύμα πρέπει να το καταναλώνουμε βράδυ. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας για το πότε πρέπει να καταναλώνουμε το φαγητό μας το καλοκαίρι. Συνήθως, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών το μεσημέρι επιλέγουμε κάτι πιο ελαφρύ. Θα πρέπει και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή με συχνά γεύματα. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να μένουμε νηστικοί όλη την ημέρα και να καταλήγουμε το βράδυ να τρώμε όλα τα γεύματα μαζί.
- Ένα κοκτέιλ είναι προτιμότερο από ένα αλκοολούχο ποτό. Ένα κοκτέιλ μπορεί να είναι πιο δροσιστικό από ένα κλασικό ποτό. Πολλοί το επιλέγουν στην έξοδό τους γιατί θεωρούν ότι έχει μικρότερη ποσότητα αλκοόλ αλλά και λιγότερες θερμίδες. Η αντίληψη αυτή είναι λανθασμένη σε πολλές περιπτώσεις, μιας και ένα κοκτέιλ μπορεί να περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ από ένα συνηθισμένο ποτό όπως βότκα ή ουίσκι, ενώ οι θερμίδες του να είναι πολλές λόγω της προσθήκης άλλων στοιχείων, όπως σιρόπι, χυμός, γάλα, κ.α. Οπότε αν επιλέγετε το κοκτέιλ για τη χαμηλή του θερμιδική αξία, είναι προτιμότερο να το αποφεύγετε.