5 λόγοι που πρέπει να τρώμε πρωινό!

Αν το πρωινό το θεωρούσατε ασήμαντο γεύμα τότε σίγουρα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Ο διαιτολόγος – διατροφολόγος Αποστόλης Θεοχάρους μας ανέφερε 5 σημαντικούς λόγους που το πρωινό θα πρέπει να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο στην καθημερινή διατροφή μας.

Ποιοι είναι οι λόγοι?

  1. Μας βοηθάει να αδυνατίσουμε και ξυπνάει τον μεταβολισμό! Αν αποφεύγατε το πρωινό για ν΄αδυνατίσετε κάνετε λάθος. Το πρωινό μειώνει την όρεξη για μεγάλη ποσότητα φαγητού στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας και μάλιστα, αποτρέπει την κατανάλωση ανθυγιεινών πρόχειρων τροφών. Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που καταναλώνουν πρωινό, τείνουν να έχουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και να διατηρούν φυσιολογικό βάρος.
  2. Ένα σωστό και πλήρες πρωινό μας παρέχει τις αναγκαίες ποσότητες φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ώστε οι ημερήσιες ανάγκες σε αυτά να είναι κατανεμημένες σωστά μέσα στη μέρα.
  3. Αυξάνεται η ενέργειά μας, μιας και αποτελεί σημαντικό καύσιμο του οργανισμού. Τρώγοντας πρωινό αναπληρώνεται η χαμένη ενέργεια που καταναλώθηκε κατά τη διάρκεια του ύπνου, αφού πολλές λειτουργίες του οργανισμού δεν σταματάνε όταν κοιμόμαστε.
  4. Είμαστε πιο αποδοτικοί και πιο συγκεντρωμένοι. Με καθαρό μυαλό και γεμάτο στομάχι αντιμετωπίζουμε καλύτερα τα προβλήματα που πιθανόν θα αντιμετωπίσουμε στην καθημερινότητα μας. Έχει διαπιστωθεί από πολλές μελέτες, ότι το πρωινό έχει θετική επίδραση σε δείκτες απόδοσης, οι οποίοι περιλαμβάνουν την ανάκληση μνήμης, την προσοχή και τη δημιουργικότητα.
  5. Κάνουμε καλό στην καρδιά μας! Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν πρωινό έχουν καλύτερη καρδιαγγεική υγεία σε σχέση με αυτούς που το «αποφεύγουν», καθώς εμφάνιζαν μικρότερη επίπτωση περιφερικής αγγειακής νόσου και αθηροσκλήρωσης.

Εντάξτε το πρωινό στην καθημερινή διατροφή σας και νοιώστε καλύτερα! Ένα υγιεινό πρωινό θα πρέπει να περιλαμβάνει  μία σωστή αναλογία πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών. Η πρωτεΐνη θα σας βοηθήσει να μείνετε σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι υδατάνθρακες παρέχουν ένα επίπεδο αποθηκευμένης ενέργειας που απελευθερώνεται ώρες αργότερα, παρέχοντας αντοχή και συγκρατώντας την πείνα, ενώ, τα υγιή λιπαρά θα σας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεστε για την ημέρα σας.