Όντας φοιτητής (ή φοιτητής to be), μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς σου καταναλώνεται σε αυτό που άλλοι ονομάζουν κινητό, αλλά για σένα είναι το νόημα της ζωής. Φαντάσου έναν κόσμο όπου οι μικρές αλλά υπερχρήσιμες αυτές συσκευές δε θα υπήρχαν στο τοπίο. Τρομακτικό, ε; Κατ’ αρχάς, τι θα έκανες την ώρα της διάλεξης; Πώς θα χρονοτριβούσες στη διάρκεια του διαβάσματος; Τι θα σε κρατούσε ξύπνιο μέχρι το χάραμα, με αποτέλεσμα να χάνεις συνεχώς μαθήματα; Πώς θα πατούσες ουάου ή καρδούλα στα πιο άκυρα postαρίσματα;
Πέραν από τους ποικίλους τρόπους που μας έχουν χαρίσει τα πολύτιμα κινητά, για να σκοτώνουμε την ώρα μας, πρέπει να τους δώσουμε και κάτι ακόμα: μας έχουν διευκολύνει τη ζωή σε πολλούς τομείς! Εφαρμογές για ψώνια, για φαγητό, για τα ΜΜΜ και η λίστα φτάνει μακριά.
Ωστόσο έχουν μπει τόσες και τόσες στο παιχνίδι, που η μπάλα κάπου χάνεται. Μην αγχώνεσαι όμως, θα τη φέρω ευθύς αμέσως στα πόδια σου, παρουσιάζοντας μία λίστα με τις 12+1 must εφαρμογές που οφείλει να έχει κάθε φοιτητής στο κινητό του.
Κι εσύ άρα…
#1 Μήπως να οργανώσεις τα οικονομικά σου;
To πιο σύνηθες και -πιθανόν- το Νο. 1 πρόβλημα για κάθε φοιτητή, είναι το πώς θα τα βγάλει πέρα με τα λεφτάκια που έχει στη τσέπη του. Είτε πρόκειται για χαρτζιλίκωμα, είτε για χρήματα δουλειάς, είτε για οτιδήποτε άλλο, η πραγματικότητα είναι πως δε σου τρέχουν κι απ’ τα μπατζάκια. Ακόμη κι αν σου τρέχουν όμως, σου έχω δύο ΕΦΑΡΜΟΓΑΡΕΣ που θα σε βοηθήσουν να κατανέμεις σωστά τα έσοδα και (κυρίως) τα έξοδά σου. Και πού ξέρεις; Μπορεί στο τέλος του μήνα να μείνει και τίποτα στην άκρη.
Toshl Finance (Google PlayStore)
*πλέον θα χρειαστεί να καταγράφεις και το παραμικρό σου έξοδο μέσα στην εφαρμογή και στο τέλος του μήνα θα διαπιστώνεις τι κάνεις σωστά και τι λάθος*
#2 Τρέχα, θα το χάσεις το λεωφορείο!
Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου. Είτε έχεις την αμαξάρα σου, είτε όχι, θα έρθει η στιγμή που θα πέσεις στην ανάγκη τους. Για σένα ειδικά που είσαι φοιτητής στο Πα.Πει. και μένεις… Κηφισιά, όσο κι αν τα απεχθάνεσαι, θα τα χρησιμοποιήσεις αναγκαστικά. Σωστά;
Κι αφού ηλεκτρικός και μετρό έχουν βρει τον τρόπο να σε ενημερώνουν σε πόση ώρα θα περάσει ο επόμενος συρμός, έτσι και το OASA Telematics σε ενημερώνει σε πόση ώρα θα περάσει από τη στάση το λεωφορείο που σε ενδιαφέρει. Με αρκετή ακρίβεια στους χρόνους που αναγράφει, με ενημερωμένα τα δρομολόγια όλων των αστικών λεωφορείων της πόλης, είναι η εφαρμογή που άλλοτε θα σε κάνει να πηγαίνεις με το πάσο σου στη στάση, ενώ άλλες φορές θα ξεκινάς σπριντάκι σαν άλλος Μπολτ για να προλάβεις το 608 που έρχεται σε 1 λεπτό.
Oasa Telematics (Google PlayStore)
*βάλε τις στάσεις και τα λεωφορεία που χρησιμοποιείς περισσότερο στην ενότητα «Αγαπημένα» για να μη σπαταλάς χρόνο στο ψάξιμο κάθε φορά*
#3 Τι θα γίνει; Θα παραγγείλουμε;
Η κορυφαία εφαρμογή για ηλεκτρονική παραγγελία φαγητού και καφέ, με 6.500 συνεργαζόμενα καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το efood κάνει τη ζωή κάθε φοιτητή -που δεν το πολυέχει με τη μαγειρική- ευκολότερη. Θες σουβλάκια, κρέπα, πίτσα, μαγειρευτό ή καφέ; Απ’ όλα έχει ο μπαξές.
Η παραγγελία σου γίνεται διαδραστικά κι όλα τα ορίζεις εσύ ηλεκτρονικά. Άντε μετά να σου πει ο deliverάς ότι: «Στο τηλέφωνο άκουσε 1 πιτόγυρο κι όχι 2»
…μπορεί; Δεν μπορεί!
*βάλε τα αγαπημένα σου καταστήματα στην αντίστοιχη λίστα, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να ψάχνεσαι κάθε φορά -αν και με τέτοια γκάμα επιλογών, δύσκολο να μη δοκιμάσεις και κάτι διαφορετικό*
#4 Για να κρατιέσαι σε φόρμα…
Άσε, ξέρω. Ξημεροβραδιάζεσαι στα γυμναστήρια. Έδωσες πριν κάνα μήνα 50-100€ για να πηγαίνεις να γυμνάζεσαι κι ανάθεμα αν πάτησες το πόδι σου μετά την πρώτη εβδομάδα. Anyway, για σένα που γουστάρεις περπάτημα και τρεξιματάκι σε στίβο ή γενικότερα τις outdoor φάσεις, σου ‘χω το ιδανικό app.
Αντί να πας να δώσεις 200+ ευρώπουλα σε smartwatches και τα συναφή, κατέβασε το Runkeeper και κατέγραψε κάθε σου δραστηριότητά. Καρδιακοί παλμοί, μέσος χρόνος επίτευξης στόχου, βήματα, συνολική απόσταση κι άλλες πολλές ενδείξεις, που θα μαζέψεις στο τέλος κάθε προπόνησης. Κι όλα αυτά, αποθηκευμένα στο κινητό σου, για να κρατάς αρχείο κάθε λεπτομέρεια.
*χρησιμοποιεί με τρομερή ακρίβεια το gps του κινητού σου, με τις φορές που θα κάνει λάθος να είναι ελάχιστες έως και μηδαμινές*
#5 Ό,τι πιο οικονομικό, εδώ θα το βρεις!
Κάθε μήνα θες και κάτι διαφορετικό. Τη μια είναι κινητό, την άλλη είναι ακουστικά, μετά φορητό ηχείο και γενικά ψάχνεσαι, ακόμη κι αν τελικά μένεις στο απλό χάζεμα. Αφού λοιπόν ψάχνεις, κάντο σωστά.
Το skroutz σου δίνει τη δυνατότητα να συγκρίνεις τιμές σε πάνω από 3610 καταστήματα της χώρας. Βρίσκεις ευκαιρίες, διαβάζεις κριτικές κι απόψεις άλλων χρηστών για το προϊόν, καθώς κι αναλυτικά τα χαρακτηριστικά αυτού.
*γιατί να χρυσοπληρώνεις το νέο σου κινητό, όταν μέσω του skroutz μπορείς να εντοπίσεις το κατάστημα που θα το βρεις πολύ φθηνότερα;*
#6 Να το κόψω με ελικόπτερο;
Σε μια χώρα που οι απεργίες είναι πολύ συχνό φαινόμενο και καθόλου περίεργο, πρωτάκουστο ή όπως αλλιώς θα το χαρακτήριζε ο μέσος Ευρωπαίος, πρέπει να είσαι ενήμερος ανά πάσα στιγμή. Το apergia.gr είναι η εφαρμογή που ενημερώνεται διαρκώς για τις στάσεις εργασίας σε όλα τα ΜΜΜ, καθώς και σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους (γιατροί, εκπαιδευτικοί κι όλοι όσοι μπορούν να κάνουν τη δική τους απεργία σ’ αυτήν τη χώρα).
*για να ξέρεις πότε θα αρκεστείς μόνο στα λεωφορεία ή μόνο στο μετρό ή στον ηλεκτρικό και να μην ταλαιπωρείσαι τσάμπα με περιηγήσεις από ‘δω κι από ΄κει*
#7 Sleep is NOT for the weak
Οι ειδικοί λένε ότι η ποιότητα της καθημερινότητάς σου, εξαρτάται από το πόσο καλά κοιμάσαι τα βράδια. Το να κοιμάσαι 3+ κάθε μέρα και να ξυπνάς στις 10, ή ακόμη και στις 14.00, δεν είναι σε καμία περίπτωση το πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσεις στη φοιτητική σου σταδιοδρομία. Το Sleep Cycleείναι το application που θα σε βοηθήσει να κάνεις tracking τον ύπνο σου και φυσικά της ποιότητάς του.
Διαθέτει ξυπνητήρι, καταγράφει επακριβώς κάθε sleep session σου (εφόσον συμπληρώσεις την ώρα που πέφτεις στο κρεβάτι και την ώρα που ξυπνάς) και σου δίνει διάφορες συμβουλές για το πώς μπορείς να οργανώσεις καλύτερα τις ώρες που κοιμάσαι και τι χρειάζεται να διορθώσεις.
Sleep Cycle (Google PlayStore)
*οι 7-8 ώρες ημερήσιου ύπνου είναι must κι αν δεν τις τηρείς, η εφαρμογή αυτή θα στα χώσει. Και… καλά θα σου κάνει!*
#8 Ταξάκι κανείς;
Για τις μέρες που βιάζεσαι να πας κάπου, για τις μέρες που δεν τολμάς να βγάλεις το αμάξι σου έξω (για οποιονδήποτε λόγο) και για τις μέρες που ψάχνεις μια αξιόπιστη μετακίνηση, το Beat Ride App είναι εδώ για σένα. Πώς το καλείς; Ορίζεις τόπο παραλαβής σου, τον προορισμό που επιθυμείς (ή την ευρύτερη περιοχή) και το καλείς. Τόσο απλά…
Στο Beat έχεις πλήρη ενημέρωση για τα πάντα! Σε πόση ώρα θα φτάσει το ταξί σου, τι ποσό θα πληρώσεις πάνω – κάτω στο τέλος της διαδρομής, με ποιον οδηγό θα είσαι, καθώς και τον αριθμό της πινακίδας του αυτοκινήτου, για να είσαι βέβαιος ότι μπήκες στο σωστό όχημα, όταν με το καλό φτάσει αυτό.
Beat Ride App (Google PlayStore)
*για σένα που δεν κουβαλάς συχνά ψιλά ή μετρητά, μην ξεχνάς ότι μπορείς να πληρώσεις και με χρεωστική/πιστωτική κάρτα έχοντας κάνει την αντίστοιχη επιλογή όταν καλείς το Beat*
#9 (Πλέον) έχεις πρόγραμμα
Εσύ που περιμένεις κάθε εξάμηνο να διαβάσεις 2 μέρες προτού δώσεις μάθημα, guess what?!
Πρέπει να το σταματήσεις αυτό!
Μεταξύ μας όμως, φοιτητές είμαστε κι εμείς και ξέρουμε ότι θα συνεχιστεί αυτό το παραμυθάκι, τσέκαρε τουλάχιστον μια εφαρμογή να μπορείς να οργανώνεις σωστά το διαβασματάκι σου. Το myHomework Student Plannerσε βοηθά να κατανέμεις τα πάντα σωστά με ωρολόγιο πρόγραμμα, για να μην τρέχεις 2 ώρες πριν την εξεταστική κάνοντας μια τρύπα στο νερό…
myHomework Student Planner (Google PlayStore)
myHomework Student Planner (AppStore)
*μιας και σε κυριεύει μια κάποια φοιτητική επιπολαιότητα και χαλαρότητα, το app αυτό θα καταφέρει να «σφίξει» λίγο τα λουριά*
#10 Where is my ride?
Application αυστηρά και μόνο για εσένα που οδηγείς και όσο να ‘ναι δε το ‘χεις και πολύ με τη μνήμη σου. Ντάξει όχι, όλοι ξεχνάμε… Είναι κάτι βράδια εξάλλου που βγαίνεις γι’ αυτό το «ένα χαλαρό ποτάκι» και καταλήγεις να μη βλέπεις μπροστά σου. Γι’ αυτά τα βράδια το Parked Car Location έρχεται να σου λύσει τα χέρια. Όχι, δε θα κάτσει στη θέση του οδηγού -δώσε το τιμόνι σε κανέναν νηφάλιο φίλο σου σε παρακαλώ- αλλά θα σου πει πού έχεις παρατήσει το ride σου.
Ο τρόπος; Απλός. Ανοίγεις την τοποθεσία στο κινητό σου, μαρκάρεις το σημείο που έχεις παρκάρει, κλείνεις το app κι όταν έρθει η ώρα να πας να βρεις το ride σου, ακολουθείς τις οδηγίες του gps για να το βρεις. Simple as that…
Parked Car Location (Google PlayStore)
Find Your Car with AR (AppStore)
*ίσως και οι πιο απλές σε χρήση εφαρμογές και ταυτόχρονα από τις χρησιμότερες!*
#11 Βάλε «τάξη» στις εκκρεμότητές σου
Η φοιτητική καθημερινότητα είναι γενικά αρκετά… busy. Μπορεί να έχεις τη δουλίτσα σου, τις αγγαρείες της μάνας σου, τα τρεξίματά σου ή ακόμη και μονάχα μια σχολή να φέρεις βόλτα. Σε κάθε περίπτωση, ένα μυαλό έχεις. Γιατί να το ταλαιπωρείς και να το βομβαρδίζεις με 1002 διαφορετικά πράγματα; Αφού στο τέλος ξέρεις κατά βάθος, ότι όλο και κάτι θα ξεχάσεις.
Μιας και ο πατροπαράδοτος τρόπος του «πάρε χαρτί και μολύβι» φαντάζει πλέον παλιομοδίτικος, σου έχω βρει την ιδανική εφαρμογή να περνάς όλα όσα πρέπει και θες να κάνεις τις επόμενες ώρες, μέρες, βδομάδες, ή τέλος πάντων όποτε γουστάρεις. Το Wunderlist σου δίνει τη δυνατότητα να βάζεις reminders, τίτλους σε αυτά που σημειώνεις, ακόμη και να τα κατατάσσεις σε υποκατηγορίες. Δημιουργείς μια To – Do List στα μέτρα σου και πραγματικά δεν ξεχνάς πλέον τίποτα και ποτέ!
*«Μα καλά, τι διαφορά έχει από το κλασικό ημερολόγιο του κινητού μου;» θα αναρωτηθείς εύλογα και θα σου πω απλά να δώσεις μια ευκαιρία σε αυτή την εφαρμογή, να την ψάξεις λιγάκι περισσότερο και θα καταλάβεις γιατί επιμένω τόσο*
#12 Τι σόι traveller είσαι;
…αν δεν ξέρεις πότε είναι η καταλληλότερη περίοδος να την κάνεις για διακοπούλες; Το Scyscanner είναι η εφαρμογή που για οποιοδήποτε ταξίδι του ορίσεις, θα σου βρει τις οικονομικότερες, τις ταχύτερες και τις πιο συμφέρουσες πτήσεις.
Τέλος το διαρκές ψάξιμο για το πώς θα οργανώσεις το ταξίδι σου με τις ανάλογες ανταποκρίσεις για να γίνει οικονομικότερο. Και το σημαντικότερο όλων; Σου εμφανίζει ποιες ημερολογιακές περίοδοι είναι οι φθηνότερες για να έχεις μια σφαιρική εικόνα, όσο μελλοντικό ή κοντινό κι αν είναι το ταξιδάκι σου.
*πλέον έχεις τη δυνατότητα να απολαμβάνεις διαρκή ενημέρωση για τιμολογιακές αλλαγές στο ταξίδι της αρεσκείας σου με ένα μόνο ενημερωτικό mail*
#13 Οργάνωση και στα γεύματά σου;
Why not?
Όσο κι αν λιώνεις το Runkeeper τρέχοντας και περπατώντας κάθε μέρα, αν η διατροφή σου δεν είναι σωστή δεν κάνεις δουλειά. Οι παρακάτω εφαρμογέςέχουν ως στόχο να σε βάζουν να καταγράφεις κάθε γεύμα που κάνεις και την ώρα που το κάνεις.
Έτσι, θα μπορέσεις στη συνέχεια να οργανώνεις τις ώρες που τρέφεσαι, το τι ακριβώς τρως και σε τι ποσότητα. Η ιδανική εφαρμογή αν θες να προσέχεις το σώμα σου.
Plan Meals – MealPlanner (Google PlayStore)
Eat This Much – Meal Planner (AppStore)
*επιτέλους θα σταματήσεις να χλαπακιάζεις όλη τη βδομάδα γλυκά, πίτσες και πιτόγυρα (λέμε τώρα…)*
Υ.Γ.1 Ουδεμία εμπορική σχέση έχουμε με τους δημιουργούς των εφαρμογών. Η επιλογή είναι καθαρά προσωπική.
Υ.Γ.2 Τις έχω ΟΛΕΣ στο κινητό μου σε καθημερινή λειτουργία και δεν έχω μετανιώσει ΚΑΘΟΛΟΥ για καμία τους.
Υ.Γ.3 Πρότεινε κι εσύ άλλα apps, που πιθανόν έχουν αλλάξει τη φοιτητική (ή μη) καθημερινότητά σου προς το καλύτερο!