Για πολλούς οι διακοπές τελείωσαν και μας έμειναν οι ευχάριστες αναμνήσεις και ίσως και λίγα παραπανίσια κιλάκια. Δεν είναι πρόβλημα όμως αυτό.
Συναντήσαμε τον Θεοχάρους Αποστόλη, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, για να μας πει τις συμβουλές του για μια επιτυχημένη δίαιτα, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε στον επιθυμητό μας στόχο πιο εύκολα.
Τα 10 tips λοιπόν για μια σωστή δίαιτα είναι:
- Για ενεργοποίηση του μεταβολισμού και μέγιστης απόδοσής του καταναλώστε τα 5 γεύματα σας κάθε 3-4 ώρες.(ΜΗΝ παραλείπετε ποτέ γεύματα ,κυρίως τα βασικά.) Αν τυχόν παραλειφθεί κάποιο από τα ενδιάμεσα σνάκ ή πρωινό λόγω ύπνου(φοιτητές),καταναλώστε στο τέλος της ημέρας ότι ώρα και να είναι, τουλάχιστον όμως 2 ώρες προ ύπνου.
- Αυξήστε την καθημερινή δραστηριότητα σας ,’’ξυπνήστε’’ τους ωραίους κοιμώμενους μύες σας και αυτοί δεν θα σας προδώσουν. Άλλωστε αυτοί είναι το βασικό εργαλείο για την καύση θερμίδων.
- Άφθονο νερό(για αποφυγή κατακράτησης υγρών), φρούτα και λαχανικά για καλύτερη επιδερμίδα ,νύχια,μαλλιά!Οι συνεχόμενη και παρατεταμένη δίαιτα μετά κυρίως από 2-3 μήνες(ανάλογα και την δραστηριότητα του καθενός)μπορεί να επιφέρει έλλειψη βιταμινών.
- Τρώτε απ’όλα τα φαγητά και γλυκίσματα (1-2 φορές την εβδομάδα),με προσοχή .Μην στερείστε ‘’κάτι’’ ολοκληρωτικά το οποίο σταματώντας την δίαιτα θα ξαναρχίσετε να το τρώτε ,και ίσως χωρίς σταματημό.Σκοπός της δίαιτας πρέπει να είναι η εκμάθηση για έναν μετέπειτα σωστό διατροφικά τρόπο ζωής.
- ‘’Η Υπομονή είναι αρετή’’. Νούμερο 1 κλειδί σε μια δίαιτα,είναι η υπομονή.Ότι ανεβαίνει κατεβαίνει,αργά ή γρήγορα! Μην περιμένετε να χαθούν αμέσως τα κιλά.Κανένας οργανισμός (κατά πλειοψηφία) δεν χάνει παραπάνω από 1-1,5 κιλό λίπους την εβδομάδα.Ότι παραπάνω χαθεί θα είναι υγρά και μυική μάζα(ανούσιο αποτέλεσμα).
- Προσοχή στον σωστό ύπνο και στην ξεκούραση. Το σώμα μας αν δεν είναι ισορροπημένο σωστά σε όλους τους τομείς δεν χάνει κιλά.Έτσι είναι η ‘’άμυνα’’ του οργανισμού μας σε καθετί που το απειλεί.Χρειαζόμαστε για καλή λειτουργία του σώματος μας και για αποφυγή κοπώσεως 6-8 ώρες συνολικά την ημέρα ύπνο.
- Κάνετε τις απαραίτητες γενικές εξετάσεις αίματος πριν ξεκινήσετε μια δίαιτα.Έλλειψη σιδήρου ή εμφάνιση οριακών τιμών του θυρεοειδή είναι ‘’καμπανάκι’’ κινδύνου.
- Επίσης πριν ξεκινήσετε μια δίαιτα θα πρέπει να τα έχετε βρεί με τον εαυτό σας και να είστε έτοιμοι ψυχολογικά! Στρές ,στεναχώρια και ψυχική κόπωση δεν βοηθάνε στην απώλεια κιλών!
- Μείνετε σταθεροί στον στόχο σας … Αν ποτέ παραστρατήσετε και φάτε κάτι extra εκτός διαιτολογίου, μην κάνετε το συνηθισμένο λάθος και πείτε τώρα την χάλασα την δίαιτα δεν πειράζει τρώω.Ούτε να παραλείψετε κάποιο επόμενο γεύμα για να ισορροπήσετε τις θερμίδες,χειρότερα θα τα κάνετε ,θα χαλάσετε παροδικά τον μεταβολισμό σας.
- Και τέλος,προσοχή στις συνεχόμενες δίαιτες.Είναι κάποιοι που κάνουν ‘’μια ζωή’’ δίαιτα μόνο και μόνο για να ‘’παρηγορούν’’ το εαυτό τους όταν τρώνε. Οι συνεχόμενες δίαιτες το μόνο που κάνουν είναι να κολλάνε το μεταβολισμό μας.Χρειάζεται τουλάχιστον ένα διάλειμμα 5-6 μηνών από την προηγούμενη δίαιτα(ανάλογα βέβαια και τα κιλά που έχουν χαθεί).
Βάλτε λοιπόν μια αρχή και ένα τέλος στην δίαιτα σας, έναν εφικτό στόχο που θα τον φτάσετε και μετά ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ για να κλειδώσετε και να μην ξαναπάρετε τα χαμένα κιλά!!!
Καλή αρχή και καλή επιτυχία στο στόχο σας!
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον κ. Θεοχάρους Αποστόλη στο παρακάτω email: apostolis_theoharous@hotmail.com ή εδώ
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Θεοχάρους Αποστόλη.
Ο Θεοχάρους Αποστόλης είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Διατροφής του AΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε την πρακτική του άσκηση στην Αθήνα στο γραφείο του κ. Μανωλαράκη Μανώλη, πρόεδρο της ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος(ΕΔΔΕ).Συνεργάζεται εδώ και μια πενταετία με γνωστά γυμναστήρια των Ιωαννίνων, όπως και με διάφορους καταξιωμένους ιατρούς των Ιωαννίνων. Έχει συνεργαστεί κατά καιρούς με τοπικά περιοδικά της Ηπείρου όπου και αρθρογραφεί στο θέμα της υγείας και εφημερίδες των Αθηνών. Ασκεί το επάγγελμα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου στο προσωπικό του γραφείο στα Ιωάννινα. Ειδικεύεται σε προγράμματα διατροφής για: -Υγιεινή Διατροφή-Παχυσαρκία-Ανορεξία-Αθλητές-Εγκυμοσύνη και θηλασμό-Παθολογικές καταστάσεις (υπερλιπιδαιμίες, διαβήτης, ανορεξία),-Έλεγχος σωματομετρήσεων (λιπομέτρηση, έλεγχος βασικού μεταβολισμού μυικής μάζας,υγρών σώματος.