Διατροφή και καλοκαίρι πάνε μαζί;

Με το που έρχεται το καλοκαίρι και ανεβαίνει η θερμοκρασία μας πιάνει ένας πανικός και θέλουμε να χάσουμε κιλά. Τα ανάλαφρα ρούχα και οι εμφανίσεις μας στην παραλία, μας κάνουν να θέλουμε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να απαλλαγούμε από τα κιλά που πήραμε κατά τη διάρκεια του  χειμώνα. Από την άλλη όμως τα παγωτά, τα κοκτέιλ και όλες αυτές οι καλοκαιρινές λιχουδιές που κυκλοφορούν δίπλα μας, δυσκολεύουν την προσπάθειά μας.

Ρωτήσαμε τον διατροφολόγο – διαιτολόγο Αποστόλη Θεοχάρους τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να χαρούμε αυτό το καλοκαίρι χωρίς να πάρουμε extra κιλά, αλλά και να καταφέρουμε να βγούμε στην παραλία με το αγαπημένο μας μαγιό.

Η απάντηση είναι  η σωστή επιλογή τροφίμων. Το καλοκαίρι ενδείκνυται γι’ αυτό, μιας και υπάρχει αφθονία σε φρούτα και λαχανικά. Αυτή την εποχή μπορείτε να βρείτε προϊόντα που θα σας χορτάσουν με πολύ λίγες θερμίδες. Εφοδιαστείτε με καρπούζι, πεπόνι, κολοκυθάκια, αγγούρι, χόρτα, και άλλα προϊόντα της εποχής, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες. 100 γραμμάρια καρπούζι έχουν μόλις 31 θερμίδες, ενώ μία αντίστοιχη ποσότητα πεπόνι έχει μόνο 28 θερμίδες.

summerfruitnew

Ένα ακόμη μυστικό είναι να μαγειρεύουμε έξυπνα, ακολουθώντας το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής. Το πετυχημένο αυτό μοντέλο διατροφής, το οποίο πολλές μελέτες φέρνουν στην πρώτη θέση για απώλεια βάρους, είναι πλούσιο σε λιπαρά (μονοακόρεστα καλά λιπαρά) και είναι πιο εύκολο να ακολουθηθεί συγκριτικά με άλλου τύπου δίαιτες που είναι χαμηλές σε λιπαρά. Η μεσογειακή διατροφή προτείνει τροφές πλούσιες σε νερό, φυτικές ίνες (κυρίως διαλυτές) και άπαχο κρέας.  Τα λαδερά, τα όσπρια τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες και φτωχά σε θερμίδες. Η ποσότητα του ελαιόλαδου είναι αυτή που αυξάνει τις θερμίδες, γι’ αυτό και αν αποφύγουμε τη χρήση μεγάλης ποσότητας ελαιόλαδου αλλά και τα βουτήγματα με το ψωμί, οι τελικές θερμίδες είναι λίγες. Για παράδειγμα οι θερμίδες για κάποια από τα αγαπημένα μας καλοκαιρινά λαδερά φαγητά είναι οι ακόλουθες: μπριάμ (200 γρ.)  270 θερμίδες, γεμιστά με ρύζι και κιμά (225 γρ.) 353 θερμίδες, αρακάς με πατάτες (200 γρ.) 256 θερμίδες, φασολάκια (250 γρ.)  275 θερμίδες.

ladera

Από την άλλη, ένας από τους μεγαλύτερους πειρασμούς του καλοκαιριού είναι τα cocktails και τα ποτά, που με δυσκολία μπορούμε να τους  αντισταθούμε δίπλα στη θάλασσα ή στις διακοπές. Και ακόμη μεγαλύτερη παγίδα είναι η δίψα που νοιώθουμε στην παραλία και προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε με δροσερά αναψυκτικά και ποτά, τα οποία είναι γεμάτα «κενές» θερμίδες. Καλό είναι λοιπόν όταν θέλουμε να ξεδιψάσουμε να καταφεύγουμε σε νερό, χυμό ή μη αλκοολούχα ποτά, ενώ το αλκοόλ θα πρέπει να το καταναλώνουμε με μέτρο. Προσπαθείστε να αποφύγετε τα γλυκά αλκοολούχα ποτά και όλα όσα περιέχουν πολλά σιρόπια.

two bright refreshing cocktails: blue margarita and strawberry daiquiri.

Τέλος, όσον αφορά το πιο «γλυκό» κομμάτι του καλοκαιριού, τα…παγωτά είναι μια δροσιστική και γευστική απόλαυση, που δύσκολα μπορεί ν’ αντισταθεί κανείς ειδικά τις μέρες του καύσωνα. Όμως είναι πλούσια σε ζάχαρη, κορεσμένα (κακά) λιπαρά και περιέχουν πολλές θερμίδες. Γι’ αυτό και προτιμείστε να καταναλώνετε γρανίτα ή παγωτό γιαούρτι με φρούτα.

giaourtinew

Κάνοντας λοιπόν σωστές επιλογές μπορούμε και κιλά να χάσουμε και να χαρούμε την πιο όμορφη εποχή του χρόνου.

Για μια πιο εξειδικευμένη διατροφή σύμφωνα με τις ανάγκες του δικού σας οργανισμού μπορείτε να απευθυνθείτε στον διαιτολόγο – διατροφολόγο Αποστόλη Θεοχάρους.