Ωχ! Τα δεύτερα παιδιά είναι πιο ύπουλα και είναι πιθανό να έχουν μπελάδες στη ζωή τους

Μπορεί τα πρωτότοκα να είναι πολλές φορές πιο έξυπνα, αλλά τα δευτερότοκα παιδιά είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν μπελάδες και να φερθούν ύπουλα προκειμένου να πετύχουν αυτό που θέλουν και ειδικά αν είναι αγόρια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε ο Independent.

Οι ερευνητές εξέτασαν χιλιάδες παιδιά από τη Δανία και τις ΗΠΑ και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα δεύτερα στη σειρά παιδιά έχουν 20 εώς 40% περισσότερες πιθανότητες να αποβληθούν από το σχολείο ή και να μπουν σε αναμορφωτήρια.

Και είπαν: «Είναι συνταρακτικό ότι τα δευτερότοκα παιδιά έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες από τα αδέρφια τους να έχουν προβλήματα στο σχολείο, να μπουν στη φυλακή ή στο αναμορφωτήριο.»

Αλλά μην βιαστείτε να κατηγορήσετε τ’αδέρφια σας ως ‘εγκληματίες’. Οι ερευνητές λένε ότι μπορεί να φταίνε τα μεγαλύτερα αδέρφια γι’ αυτό:

«Τα πρωτότοκα παίρνουν συχνά τον ρόλο των μεγάλων, ενώ τα επόμενα στη σειρά τείνουν να συμπεριφέρονται ως ατίθασα νήπια, παίρνουν δηλαδή το ρόλο του πρωτότοκου.»

Όσο χρόνο και να αφιερώνουν οι γονείς στα δευτερότοκα παιδιά, ο χρόνος που δίδεται στα πρωτότοκα είναι πάλι περισσότερος. Εξάλλου είχαν και περισσότερο χρόνο να έχουν αμέριστη την φροντίδα των γονιών στα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Αν είστε το δεύτερο παιδί μην απελπίζεστε, δεν πρόκειται να περάσετε την ζωή σας την φυλακή. Τίποτα απ’αυτά δεν είναι προκαθορισμένο και όλοι μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στην προσωπικότητα μας. Εξάλλου η έρευνα αφορούσε μόνο δυο χώρες και μόνο αγόρια.