Ψήνεσαι για Erasmus; Τσέκαρε τις προϋποθέσεις, ετοίμασε βαλίτσες κι έφυγες!

Αναμφίβολα το Erasmus είναι μία απ’τις σημαντικότερες εμπειρίες της φοιτητικής ζωής κι αξίζει να τη ζήσει ο καθένας.

Γνωριμία με τη κουλτούρα και τον τρόπο ζωής μιας άλλης χώρας, διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα, σπουδαίοι καθηγητές, διεθνώς αναγνωρισμένες βιβλιοθήκες, είναι ορισμένα μόνο, από τα στοιχεία που κάνουν το πρόγραμμα τόσο δελεαστικό και βασικό στόχο των φοιτητών κατά την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μπορεί το ενδιαφέρον να είναι τεράστιο, ωστόσο δε γίνονται δεκτοί όλοι οι φοιτητές που δηλώνουν ενδιαφέρον. Υπάρχουν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις για να μπορέσει ένας φοιτητής να υποβάλλει αίτηση και να λάβει την πολυπόθητη έγκριση. Κι είναι οι ακόλουθες:

 Να έχει ολοκληρώσει τον πρώτο χρόνο σπουδών.

 Να έχει περάσει τουλάχιστον τα 2/3 των μαθημάτων των ακαδημαϊκών εξαμήνων που προηγούνται και στα οποία έχει ολοκληρώσει τη φοίτησή τους.

Ακόμη κι αν κάποιος πληροί τις εν λόγω προϋποθέσεις όμως, δεν είναι σίγουρο πως θα καταφέρει να ζήσει την εμπειρία του Erasmus. Διότι είναι τόσοι οι ενδιαφερόμενοι που τις πληρούν, που ακολουθεί νέα διαδικασία επιλογής, μέσα από συγκεκριμένους παράγοντες που παίζουν ρόλο κι έχουν σημαντική βαρύτητα.

Έτσι λοιπόν, η τελική επιλογή γίνεται ανάλογα με το επίπεδο της ξένης γλώσσας (ανάλογα και με τη χώρα) στο οποίο βρίσκεται ο εκάστοτε φοιτητής και φυσικά με το ποσοστό μαθημάτων που έχει περάσει αλλά και τον βαθμό τους.

Πάντως, αν ένας φοιτητής σπουδάζει σε εκπαιδευτικό ίδρυμα μικρότερου βεληνεκούς (με λιγότερους φοιτητές δηλαδή), τότε είναι πιο εύκολο να τον επιλέξουν. Τα μεγάλα Πανεπιστήμια της χώρας (ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) έχουν την τάση να πραγματοποιούν κλήρωση μεταξύ των φοιτητών, μιας και οι παράγοντες που αναφέραμε παραπάνω, ταυτίζονται μεταξύ δεκάδων υποψηφίων.

Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα είναι ένα: Η εμπειρία του Erasmus είναι από αυτές που αξίζει να ζήσεις «από μέσα» κι όχι να ακούς τις ιστορίες συμφοιτητών σου. Για να τα καταφέρεις όμως, χρειάζεται να βάλεις τα δυνατά σου με τη σχολή και να επενδύσεις αρκετά στις ξένες γλώσσες!