Φοιτητές οι… υπεύθυνοι για αυτό το «κάτι σαν Χριστουγεννιάτικο δέντρο» στα Γιάννενα!

Τι τελευταίες μέρες έχουμε βάλει αρκετά αρθράκια (www.neopolis.gr) με χριστουγεννιάτικους στολισμούς, εξυμνώντας την ομορφιά και τη γιορτινή διάθεση που αυτοί φέρνουν. Η Θεσσαλονίκη για παράδειγμα, φωταγωγήθηκε και είναι πραγματικά υπέροχη, τη στιγμή που τα Τρίκαλαμας άφησαν με το στόμα ορθάνοιχτο λόγω του φετινού τους στολισμού. Ακόμη και η πλατεία Συντάγματος στην πρωτεύουσα, αν και καθυστερημένα, αναμένεται να μοιράσει χαμόγελα στους περαστικούς.

Το σερί των πετυχημένων στολισμών όμως, έρχονται να διακόψουν τα Ιωάννινα με αυτό το «κάτι σαν δέντρο» που φωταγώγησε και παρουσίασε ο Δήμαρχος στους κατοίκους της πόλης.

Είναι το Χριστουγεννιάτικο δέντρο των Ιωαννίνων το ασχημότερο στην Ευρώπη?
rt για ΝΑΙ , like για ΟΧΙ 

Με έκπληξη μάλιστα μάθαμε, πως για το παραπάνω έργο τέχνης (ο Θεός να το κάνει) ευθύνονται φοιτητές και πιο συγκεκριμένα αυτοί των Καλών Τεχνών. Ο Δήμαρχος της πόληςμάλιστα, κ. Μπέγκας δεν έχασε την ευκαιρία να τους ευχαριστήσει δημόσια για τη συμβολή τους: «Πρέπει να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους φοιτητές για την ιδέα που είχαν και τη συνεργασία που είχαμε. Είναι πραγματικά σπουδαίο να βλέπεις νέους ανθρώπους να ‘δίνουν’ στην πόλη στην οποία φοιτούν και να συμμετέχουν ενεργά».

Όπως υποσχέθηκα…. το πιο όμορφο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ευρώπης 

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών, ο οποίος εξήγησε πως το δέντρο κρύβει τα δικά του μηνύματα, αποτελώντας μια ιδιαίτερη ερμηνεία ενός σπουδαίο αρχιτεκτονικού έργου, όπως ο πύργος του Tatlin.

Αναλυτικότερα, ο κ. Ξενοφών Μπήτσικας: «Προσεγγίσαμε την πρόσκληση με μια καλλιτεχνική πρόταση στην πλατεία των Ιωαννίνων και συγκεκριμένα την καλλιτεχνική ερμηνεία μιας πολύ σημαντικής φόρμας στη Ιστορία της Τέχνης του 20ου αι., όπως είναι πύργος του Tatlin.

Η αναφορά σε ένα έργο τέχνης του παρελθόντος και η επανερμηνεία του αποτελεί συνήθη τακτική στην τέχνη. Η μετάπλαση δεν στοχεύει στην αντιγραφή και τη στείρα επανάληψη, αλλά να προσθέσει μια διαφορετική ερμηνεία ή να αντιπαραβάλλει ένα διαφορετικό σύστημα αναπαράστασης, σύμφωνα με το διαφορετικό πλαίσιο στο οποίο παράγεται.

Η αρχική πρόθεση του Tatlin για τη δημιουργία αυτής της φόρμας-σπείρας ήταν το εγκώμιο στο μεγαλείο του ανθρώπινου πνεύματος και στην εξέλιξη/ανέλιξη του ανθρώπου.

Πρόθεση της Σχολής ήταν να επικαιροποιηθεί το εγκώμιο στο ανθρώπινο πνεύμα, παράγοντας αυτή τη φόρμα με υλικά καθημερινά και επαναχρησιμοποιήσιμα, στη λογική των παιχνιδιών meccano, που με λίγους τύπους τεμαχίων μπορεί κανείς να κατασκευάσει διαφορετικές φόρμες».

Το Χριστουγεννιάτικο δένδρο στα Ιωάννινα.
-Γνωστό ότι η τέχνη και η μαλακία δεν έχουν όρια

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως εκεί στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, κάτι καλό «γυρίζει» μεταξύ των φοιτητών…