Τσουχτερά πρόστιμα σε δήμους και πολίτες που δεν κάνουν ανακύκλωση

Πρόστιμα θα επιβάλλονται σε δήμους αλλά και πολίτες σε περίπτωση που δεν συνεργάζονται ή παρεμποδίζουν τη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος και το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, οι δήμοι που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους για εναλλακτική διαχείριση και δεν υποβάλουν ετήσια έκθεση για τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων, θα «τιμωρούνται» με πρόστιμα από 1.000 έως 100.000 ευρώ.

Τσουχτερά πρόστιμα όμως, προβλέπονται και για τους πολίτες που δεν ανταποκρίνονται στο νέο καθεστώς.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στο άρθρο 8 προβλέπεται να δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να επιβάλουν πρόστιμα από 20 έως 500 ευρώ σε πολίτες που εμποδίζουν την ανακύκλωση. Το ύψος του προστίμου θα εξαρτάται από τη βαρύτητα και τη συχνότητα του παραπτώματος.

Την Παρασκευή 6 Οκωβρίου, σύμφωνα με το epirusgate.blogspot.gr, στα Γιάννενα συνεχίστηκε η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την ανακύκλωση συσκευασιών από πλαστικό, γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο και λευκοσίδηρο, στους γνωστούς σε όλους μας «μπλε κάδους».Πρόκειται για μια εκστρατεία που γίνεται σε όλη τη χώρα από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Στην κεντρική πλατεία 
Ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετείχε κι αυτός στην πρωτοβουλία ενημέρωσης η οποία έλαβε χώρα από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 2 το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία.
Εκεί μικροί και μεγάλοι ενημερωθήκαν από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης για τον σωστό τρόπο της ανακύκλωσης των συσκευασιών από χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο και λευκοσίδηρο, στους «μπλε κάδους» και παράλληλα ειδικά για τις γυάλινες συσκευασίες, υπήρξε ξεχωριστή ενημέρωση των επιχειρηματιών για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεών τους από τον μπλε κώδωνα.
Στον χώρο της δράσης μαθητές από σχολεία της πόλης είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε εκπαιδευτικά παιχνίδια και να απαντήσουν σωστά σε απλές ερωτήσεις, μπαίνοντας στην κλήρωση για ένα ποδήλατο.Δηλώσεις 
«Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τους πολίτες αλλά πρέπει να γίνουμε όλοι μας πιο καυστικοί απέναντι σε μια μειοψηφία που επιδεικνύει έλλειψη κοινωνικής συνείδησης και αδιαφορεί μπροστά στην προστασία του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος», τόνισε, μεταξύ άλλων, στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.Ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας, Δημήτρης Κατηρτσίδης, από τη μεριά του προανήγγειλε τη λειτουργία μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα που ετοιμάζει ο Δήμος σχετικά με την ανακύκλωση αλλά και την αποκομιδή «χέρι-χέρι» στους πεζόδρομους «για να σταματήσουμε να βλέπουμε μια άσχημη εικόνα στο κέντρο της πόλης».Και πρόσθεσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να εκσυγχρονίσουμε τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα αλλά παράλληλα να επιβάλουμε πρόστιμα σε όσους ρυπαίνουν και δε συμμορφώνονται. Είναι μια μικρή αλλά υπαρκτή μειοψηφία», σημείωσε ο κ. Κατηρτσίδης.Ερωτηθείς για τις επιδόσεις των Ιωαννίνων στον τομέα της ανακύκλωσης δήλωσε ότι καθημερινά οι Γιαννιώτες ανακυκλώνουν περίπου 18 τόνους, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία που αφορούν την Ήπειρο δείχνουν μια αναλογία 70% ανακύκλωση έναντι 30% κοινών σκουπιδιών. «Τα στοιχεία αυτά αφορούν την Περιφέρεια Ηπείρου αλλά είμαι σίγουρος ότι αν απομονώσουμε το Δήμο Ιωαννιτών η ανακύκλωση είναι ακόμα περισσότερη. Μάλιστα με τις προσλήψεις που θα γίνουν θα έχουμε ένα ακόμα πλήρωμα αποκομιδής κάτι που θα συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση των ανακυκλώσιμων υλικών», κατέληξε.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ