Τρώμε ντομάτα τώρα που είναι στην εποχή της!

Η ντομάτα ή τομάτα τώρα είναι στα καλύτερά της. Είναι η εποχή της και η γεύση της είναι μοναδική. Όμως μπορεί κανείς να τρώει ντομάτα όταν προσπαθεί ν’ αδυνατίσει; Βοηθάει σε μια δίαιτα ή δεν ενδείκνυται; Παχαίνει ή όχι;

Ο διαιτολόγος  – διατροφολόγος Αποστόλης Θεοχάρους μας έλυσε όλες τις απορίες για την “παρεξηγημένη” ντομάτα.

Και ας ξεκινήσουμε από το αν παχαίνει. Η ντομάτα λοιπόν δεν παχαίνει μιας και μια μέτρια ντομάτα έχει μόλις 36 θερμίδες μαζί με πολύ νερό, πολλά ιχνοστοιχεία και πολλά αντιοξειδωτικά. Μας ενυδατώνει ειδικά τώρα το καλοκαίρι, που το έχουμε ανάγκη, χωρίς να μας προσφέρει παραπανίσιες θερμίδες. Οπότε είναι πολύτιμη στη διατροφή μας και δεν θα πρέπει να την αποφεύγουμε.

Η ντομάτα είναι η κορυφαία πηγή λυκοπενίου, ενός αντιοξειδωτικού που έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Στο λυκοπένιο οφείλεται και το κόκκινο χρώμα της.

Άλλες βιταμίνες που έχει η ντομάτα είναι: Βιταμίνη C, Βιταμίνη  Α, Σίδηρο, Κάλιο και Ασβέστιο. 

Μια ντομάτα μέτριου μεγέθους περιέχει 1 γραμμάριο πρωτεΐνες, 4 γραμμάρια ζάχαρα, 1 γραμμάριο φυτικές ίνες και το 30% της βιταμίνης C που χρειάζεσαι κάθε μέρα.

Η ντομάτα είναι ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία, και βοηθά εκτός των άλλων και στην δυσκοιλιότητα, την παχυσαρκία, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και στην ρύθμιση της χοληστερόλης.

Βάλτε την ντομάτα στην καθημερινή σας διατροφή και ειδικά τώρα το καλοκαίρι που βρίσκεται σε αφθονία και είναι η εποχή της. Μπορείτε να την κάνετε σαλάτα, να την καταναλώσετε σαν σνακ ή να την μαγειρέψετε. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν η ντομάτα ψήνεται ή μαγειρεύεται μαζί στα φαγητά, απελευθερώνει περισσότερο λυκοπένιο.