Τι πρέπει να κάνετε αγοράζοντας ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο? Το ΚΤΕΟ Autovision μας ενημερώνει!

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε το κόστος των μετακινήσεων σας, μιας και ένα καινούργιο χάνει περίπου το 30% της αξίας του τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Υπάρχουν όμως ρίσκα, γι’ αυτό είναι βασικό να μην βιαστείτε, αλλά να το σκεφτείτε καλά πριν την οποιαδήποτε αγορά. Χρησιμοποιείστε τη λογική και όχι το συναίσθημα σας.

Παγίδες όταν αγοράζετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο:

Είναι πραγματικά τα χλμ του κοντέρ;

Το «γύρισμα» του κοντέρ είναι παράνομο αλλά δυστυχώς είναι αρκετά συνηθισμένο. Ακόμα και τα ψηφιακά κοντέρ στα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας μπορούν να παραποιηθούν με την βοήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή και του κατάλληλου λογισμικού, χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος. Τα περισσότερα αυτοκίνητα διανύουν περίπου 13.000 χλμ το χρόνο. Συγκρίνετε το κοντέρ του με την «ηλικία» και την εμφάνιση του αυτοκινήτου, θα πρέπει να ταιριάζουν.

Αν υπάρχουν οι παρακάτω ενδείξεις στο αυτοκίνητο, τότε είναι πολύ πιθανό να έχει γίνει παραποίηση του κοντέρ:

Εκδορές και χτυπήματα από πέτρες στον προφυλακτήρα και στην μάσκα δείχνουν ότι το αυτοκίνητο έχει κάνει μακρινά ταξίδια. Φθαρμένα λάστιχα στα πεντάλ (του φρένου ή του συμπλέκτη) ή φθαρμένο τιμόνι ή ακόμα και φθορές στις ζώνες ασφαλείας είναι ενδείξεις οχήματος που έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα.

Ένα παλιό αυτοκίνητο με ολοκαίνουργια πεντάλ/μοχλό ταχυτήτων/ταπετσαρία στα καθίσματα, κάτι κρύβει. Επιπλέον, ο φάκελος του αυτοκινήτου μπορεί να βοηθήσει να επιβεβαιώσετε τα πραγματικά χιλιόμετρα που έχει διανύσει. Τσεκάρετε τις ενδείξεις του κοντέρ στο μητρώο των σέρβις και ΚΤΕΟ. Επικοινωνήστε με τα συνεργεία όπου έγιναν τα σέρβις και ζητήστε να σας επιβεβαιώσουν την ένδειξη του κοντέρ την ημέρα που έγινε το σέρβις. Αν μετά από όλα τα παραπάνω συνεχίζετε να έχετε αμφιβολίες για την πραγματική ένδειξη του κοντέρ, τότε καλύτερα να απορρίψετε το εν λόγω αυτοκίνητο. Θα ακούσετε πολύ συχνά ότι “αυτό το αυτοκίνητο ήταν κάποιου γιατρού ή ηλικιωμένου” γι’ αυτό τα χιλιόμετρα είναι λίγα.

Κόψιμο – Ράψιμο

Αυτή η ορολογία χρησιμοποιείται όταν τα απομεινάρια από δύο ή περισσότερα τρακαρισμένα αυτοκίνητα συναρμολογούνται σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο παίρνει παράνομα τα στοιχεία του ενός εκ των τρακαρισμένων. Η δουλειά αυτή συνήθως γίνεται πολύ καλά και είναι δύσκολο κανείς να το υποπτευθεί από την εξωτερική εμφάνιση του.

Αν έχετε την παραμικρή αμφιβολία, μην διστάσετε να ζητήσετε από τον πωλητή να πάρετε την γνώμη από κάποιο συνεργείο που εμπιστεύεστε, ώστε να βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητο δεν είναι σοβαρά τρακαρισμένο.

Και για να μην φτάσουμε όμως στο άλλο άκρο, μικρά γρατζουνίσματα ή χτυπηματάκια που έχουν επιδιορθωθεί σωστά, δεν θα πρέπει να μας αποτρέψουν από την αγορά ενός καλού κατά τα άλλα αυτοκινήτου.

Γενικές συμβουλές

– ΚΑΝΤΕ ΕΝΑΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΠριν υπογράψετε για την αγορά ενός αυτοκινήτου αναζητείστε πληροφορίες για την ασφάλιση και την φορολογία του καθώς και το κόστος των εργασιών που χρειάζεται να γίνουν. Έτσι θα ξέρετε ακριβώς πόσο θα σας κοστίσει η αγορά του συγκεκριμένου αυτοκινήτου. Αν πρόκειται να πάρετε δάνειο, τότε θα πρέπει να ενημερωθείτε από την τράπεζα για το ποσό που σας δίνει. Έτσι, θα γνωρίζετε εκ των προτέρων τι ποσό έχετε να ξοδέψετε και θα μπορείτε να εκτιμήσετε καλύτερα την οικονομική προσφορά του πωλητή.

– ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕΕνημερωθείτε για τις τιμές από τα περιοδικά αυτοκινήτου και συγκρίνετέ τις με παρόμοιας κλάσης αυτοκίνητα. Έτσι θα έχετε διαμορφώσει άποψη, οπότε θα είναι δύσκολο να σας κοροϊδέψουν.

– ΜΗΝ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ, ΣΕ ΧΑΜΗΛΟ ΦΩΤΙΣΜΟ Ή ΤΟ ΒΡΑΔΥΔεν θα μπορέσετε να διακρίνετε την πραγματική κατάσταση του αυτοκινήτου αν βρέχει, μιας και το νερό κρύβει τις γρατζουνιές, τα βαθουλώματα και άλλες ατέλειες.

– ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΡΒΙΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥΤα περισσότερα αυτοκίνητα έχουν ένα φάκελο με τα σέρβις που έχουν κάνει, τις διάφορες βλάβες που έχουν επισκευασθεί και τα χαρτιά του ΚΤΕΟ. Ελέγχοντας αυτά τα χαρτιά μπορείτε να μάθετε πολλά για το ιστορικό του αυτοκινήτου που ενδιαφέρεστε. Αν δεν υπάρχει κανένας τέτοιος φάκελος, ρωτήστε γιατί. Διαπιστώνετε από το ιστορικό του ότι υπάρχει κάποια επίμονη βλάβη η οποία ίσως να μην έχει ακόμα διορθωθεί; Είναι το ιστορικό συνεπές, δηλαδή φαίνεται ότι το αυτοκίνητο να έχει κάνει τακτικά τα σέρβις του;

– ΚΤΕΟΜην ξεχάσετε να ζητήσετε το δελτίο ΚΤΕΟ, αν το αυτοκίνητο είναι πάνω από 4 ετών. Ένα δελτίο από ένα γνωστό ΚΤΕΟ όπως το KTEO AUTOVISION, σας διασφαλίζει ότι το αυτοκίνητο είναι σωστά ελεγμένο.

– ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙΝα είστε καχύποπτοι αν βρείτε κάποια τρομερή ευκαιρία ή αν ένα αυτοκίνητο φαίνεται να έχει κάνει πολύ λίγα χιλιόμετρα για την ηλικία του. Υπάρχουν κάποιες ευκαιρίες, αλλά αν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, στις περισσότερες περιπτώσεις … δεν είναι! Όπως και να έχει, φροντίστε να ελέγξετε το αυτοκίνητο όσο πιο εξονυχιστικά γίνεται.

– Ο ΙΜΑΝΤΑΣΕκτός από το τακτικό σέρβις, υπάρχουν βασικά πράγματα που πρέπει να αλλάζονται βάση των χιλιομέτρων ή της ηλικίας του αυτοκινήτου σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αυτά είναι το υγρό των φρένων, το αντιψυκτικό υγρό και ο ιμάντας. Αν ο ιμάντας σπάσει, η ζημιά που θα προκληθεί μπορεί να κοστίζει πολύ ακριβά και πολλές φορές η αλλαγή ολόκληρης της μηχανής είναι η πιο οικονομική λύση. Κάποιες μηχανές έχουν αλυσίδα αντί για ιμάντα, πράγμα που τους δίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αν όμως έχει ιμάντα, θα πρέπει να αντικαθίσταται όποτε ορίζει το εγχειρίδιο του κατασκευαστή. Αν στα σέρβις δεν φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο ιμάντας έχει αλλαχθεί, τότε προτιμείστε να τον αντικαταστήσετε το γρηγορότερο δυνατό για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

– ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΒεβαιωθείτε ότι το εγχειρίδιο βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο. Ελέγξτε το σύστημα ασφαλείας, βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί και βρείτε τα κλειδιά που δόθηκαν όταν το αυτοκίνητο ήταν καινούργιο. Τα αντίγραφα των καινούργιων κλειδιών των αυτοκινήτων κοστίζουν περίπου 100 ευρώ. Σε περίπτωση λοιπόν, που χρειάζεστε ένα επιπλέον κλειδί να ξέρετε πόσο κοστίζει. Αν και δεν υπάρχει νομική υποχρέωση, γενικά τα καινούργια αυτοκίνητα πωλούνται με τουλάχιστον ένα έξτρα κλειδί. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει το κλειδί αυτό, ζητείστε τον λόγο της απώλειας του.

– TEST DRIVEΤο Test Drive είναι η μόνη σας ευκαιρία να ελέγξετε την κατάσταση του αυτοκινήτου από μηχανικής πλευράς και να βεβαιωθείτε ότι ικανοποιεί τις ανάγκες σας.

Καθώς το οδηγείτε αναρωτηθείτε:

Είναι άνετη η θέση του οδηγού;

Μπορείτε να χειριστείτε εύκολα όλες τις λειτουργίες του; (πχ. αλλαγή ταχυτήτων, φρένα, καθαριστήρες κλπ);

Χωράει το παιδικό κάθισμα;

Χωράει το καροτσάκι του μωρού/οι βαλίτσες στον πίσω αποθηκευτικό χώρο (port baggage);

– ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑΑταίριαστες ενώσεις στην εξωτερική λαμαρίνα, διαφορές στο χρώμα της πόρτας ή του προφυλακτήρα υποδεικνύουν ότι το αυτοκίνητο έχει υποστεί επιδιόρθωση μετά από κάποιο ατύχημα. Ίχνη από χρώμα σε σπρέι στα χερούλια των πορτών, στα λάστιχα και στις κορνίζες των παραθύρων, δείχνουν επιδιορθώσεις σε φανοποιείο. Αν η μηχανή είναι φρεσκοπλυμένη, ίσως να κρύβεται κάποια διαρροή υγρού που ο ιδιοκτήτης προσπαθεί να καλύψει. Μετά από ένα Test Drive διαρκείας, ελέγξτε την περιοχή κάτω από το καπάκι της μηχανής, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα θα φανεί εκεί.

– ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΑΤα καθίσματα και η ταπετσαρία μπορούν να καθαριστούν ή ακόμα και να αντικατασταθούν, αλλά οι λεκέδες στο εσωτερικό ύφασμα είναι αδύνατον να φύγουν τελείως. Κοιτάξτε για ζημιές κάτω από τα καλύμματα των καθισμάτων. Τα καθίσματα μπορούν να αντικατασταθούν αλλά με μεγάλο κόστος, ιδιαίτερα αν υπάρχουν ηλεκτρικά μοτέρ ή αερόσακοι.

– ΤΟ «ΚΛΕΙΔΙ» ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΟΥΛΟΝΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΧΩΝΤο «κλειδί» για το βίδωμα των μπουλονιών (αν φυσικά υπάρχουν τέτοια μπουλόνια) των τροχών συχνά λείπει. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει στα εργαλεία το κλειδί που προσαρμόζεται ακριβώς στα μπουλόνια των τροχών. Έτσι δεν θα βρεθείτε προ εκπλήξεων αν μείνετε από λάστιχο.

– ΜΗΝ ΠΙΕΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕΥπάρχει πληθώρα οχημάτων προς πώληση. Αν το συγκεκριμένο δεν σας ικανοποιεί, ψάξτε αλλού. Να είστε προετοιμασμένοι και μην παρασυρθείτε από τις δακρύβρεχτες ιστορίες των πωλητών, όπως αλλαγή δουλειάς, χωρισμός, μετακόμιση στο εξωτερικό, ερχομός νέου μωρού κλπ. Το αυτοκίνητο το αγοράζετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας, όχι του άλλους

– ΠΡΙΝ ΔΩΣΕΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑΣυμφωνήστε στην παραλαβή/παράδοση του αυτοκινήτου.

Επιβεβαιώστε τι περιλαμβάνεται στην τιμή.

Επιβεβαιώστε τις εργασίες που συμφωνήσατε ότι πρέπει να γίνουν στο αυτοκίνητο από τον πωλητή.

– ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝΜην ξεχάσετε να ανταλλάξετε υπεύθυνες δηλώσεις του νόμου 1599 στις οποίες θα δηλώνονται τα στοιχεία των εμπλεκόμενων (αγοραστή –πωλητή) και φυσικά η τιμή πώλησης. Θα σας χρειαστούν για τη φορολογική σας δήλωση της επόμενης χρονιάς.