Τα 11 κρυφά οφέλη του βραζιλιάνικου Ζίου Ζίτσου: γιατί να το δοκιμάσεις

 

Zίου Zίτσου ή τζουτζούτσου; Όπως κι αν το προφέρεις μάθε γιατί πρέπει να το δοκιμάσεις!

Το Brazilian Jiu Jitsu είναι κάτι περισσότερο από ένα άθλημα. Είναι κάτι περισσότερο από μια πολεμική τέχνη. Είναι ένας τρόπος για να αλλάξεις τη ζωή σου.

Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1920, όταν ο Μιτσούο Μαέντα, ένας από τους καλύτερους μαθητές του ιδρυτή του Τζούντο Τζίγκορο Κάνο, επισκέφθηκε τη Βραζιλία. Εκεί δέχτηκε τη βοήθεια του Γκαστάο Γκρέϊσι και γεννήθηκε το Γκρέισι Ζίου Ζίτσου. Το 1990, ο Ρόριον Γκρέισι καθιέρωσε τη διοργάνωση Ultimate Fighting Championship – U.F.C. Στο πρωτάθλημα αυτό υπήρχε η επικράτηση του καλύτερου αθλητή και στιλ. Έτσι, τα ΜΜΕ έκαναν το Βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου γνωστό σε όλον τον κόσμο.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά

Επειδή ο πρωταρχικός σκοπός ήταν η αυτοάμυνα δίνει βάρος στις τεχνικές εδάφους, σε submissions κλειδώματα αρθρώσεων, ακινητοποιήσεις, πνιγμούς κ.λπ., ενώ δίνει λιγότερο έμφαση στις ανατροπές, σε αντίθεση με το Τζούντο. Επίσης προωθεί  την προπόνηση, με ή χωρίς το παραδοσιακό ένδυμα λευκή, μπλέ, μαύρη ή κόκκινη φόρμα τύπου Τζούντο -η λεγόμενη τζουντόγκι-, και την εξάσκηση για αγώνες Mixed Fight. Περιλαμβάνει πολλές τεχνικές από τζούντο και πάλη. Έπίσης υπάρχουν πολλά  takedowns (ρίψεις), με χρήση της βάσης του σώματος (γοφούς και ώμους). Τα submissions  έχουν δύο κατηγορίες: τα joint locks δηλαδή κλειδώματα αρθρώσεων και τα chokes, λαβές πνιγμού. Ο κύριος σκοπός στο Brazilian Jiu-Jitsu είναι η κυριαρχία σε μεγαλόσωμους αντιπάλους αναγκάζοντάς τους να δηλώσουν tap out.

Γιατί να το δοκιμάσεις

Ξέχνα όλα τα burpees και τα squat που κάνεις στο Muay Thai (Ταυλανδέζικη πυγμαχία). Ξέχνα τη στάση του Πολεμιστή στη γιόγκα. Το βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου θα σε κάνει να δεις το άθλημα αλλιώς, αν η πάλη εδάφους και γενικότερα οι λαβές σου φαίνονται συναρπαστικά.

1 Θα φτιάξεις σώμα: Όσοι έχουν ασχοληθεί με το βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου υποστηρίζουν ότι έχουν χάσει βάρος, έχουν αποκτήσει περισσότερη ευελεξία, έχουν αποκτήσει περισσότερη δύναμη και γενικά έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση. Το Βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου αλλάζει το σώμα σου αλλά αυτό που θα σου προσφέρει είναι ότι θα αποκτήσεις συνειδητότητα για το σώμα σου. Αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση του σώματος, τη δύναμη και την κινητικότητα θα δεις να αυξάνεται και η συνολική σου υγεία.

2 Θα βάλεις μυαλό: Εκτός από το σώμα η ψυχική σου υγεία επίσης θα βελτιωθεί. Και αυτό γιατί η διαδικασία της εκμάθησης μιας τεχνικής απαιτεί και την ενεργοποίηση του πνεύματος όχι μόνον του σώματος. Για να μάθεις μια τεχνική πρέπει να την μελετήσεις, στη συνέχεια να την εξασκήσεις, ξανά και ξανά, για να την εφαρμόσεις σωστά. Αυτό εξασκεί και τον εγκέφαλό σου, ενεργοποιεί τους νευρώνες και δημιουργεί νέες συνάψεις.

 3 Θα σώσεις τη ζωή σου ή τη ζωή κάποιου άλλου: Ως σύστημα αυτοάμυνας μπορεί να σε βοηθήσει. Εκτός από τα οφέλη για την υγεία, σου διδάσκει πολύ σημαντικές τεχνικές αυτοάμυνας, που μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις έναν επιθετικό αντίπαλο.

4 Θα νιώσεις ελευθερία κινήσεων: Παλεύεις χωρίς όρους, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

5 Θα αναπτύξεις νέες τεχνικές: Θα συμπληρώσεις τις γνώσεις σου με κάποιες πιο «ψαγμένες» τεχνικές εδάφους.

6 Θα κάνεις καλό στην καρδιά σου: Είναι μια σημαντική καρδιαγγειακή άσκηση που προάγει την καλή γενική υγεία.

7 Θα γίνεις σούπερ ισορροπιστής: Συμβάλλει στη συνολική σταθερότητα και ισορροπία.

8 Θα μάθεις να κάνεις υπομονή: Θα εξασκηθείς στο να είσαι ήρεμος υπό πίεση. Λίγο το έχεις;

9 Θα λύνεις προβλήματα: Μαθαίνοντας τις περίπλοκες τεχνικές Ζίου-Ζίτσου θα σε βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων της κριτικής σκέψης.

10 Είναι για όλους: Μπορούν να το δοκιμάσουν όλοι, ανεξάρτητα από την ηλικία και το φύλο.

11 Είναι ένα δυναμικό μαχητικό άθλημα, το είπαμε;