Συνήγορος του Φοιτητή»: Ήξερες ότι σε κάθε ΑΕΙ υπάρχει δικηγόρος για τα προβλήματά σου;

Αν αντιμετωπίζεις τα προβληματάκια σου στη σχολή και δεν βρίσκεις τρόπο να τα εκφράσεις και να τα επιλύσεις, τότε οφείλουμε να σε ενημερώσουμε πως κάποιος άλλος μπορεί να το κάνει αυτό για εσένα. Διότι πλέον μπορείς να έχεις τον δικό σου δικηγόρο.

Ναι, ναι καλά διάβασες, πρόκειται για ένα πρωτοποριακό θεσμό που υπάρχει πλέον στα Πανεπιστήμια, ο οποίος νομοθετήθηκε το 2011 (κανείς δεν το ήξερε) με στόχο την επίλυση των διοικητικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, καθώς και τη διαφύλαξη της σωστής λειτουργίας του ιδρύματος.

Αναφερόμαστε στον «Συνήγορο του Φοιτητή», που θα είναι στην ουσία ο διαμεσολαβητής μεταξύ εσένα και του Πανεπιστημίου για όλα τα θέματα που αντιμετωπίζεις, είτε αφορά στους καθηγητές είτε στις υπηρεσίες του ιδρύματος και τη γραφειοκρατία.

Αν συμβεί αυτό, τότε μετά από καταγγελία ο δικηγόρος θα μπορεί να ζητήσει οποιοδήποτε έγγραφο απ’το Πανεπιστήμιο, θα μπορεί να ελέγξει πλήρως τη λειτουργία προσώπων και υπηρεσιών και θα βγάζει το σχετικό πόρισμα για επίλυση του προβλήματος.

Επιπλέον, θα μπορείς να ενημερώνεσαι για όλες τις υπηρεσίες της σχολής σου, όπως δωρεάν σίτιση, βιβλία κτλ, καθώς και για τη διαδικασία μεταγραφής ή υποτροφίας αν είσαι πρωτοετής.

Ο Συνήγορος του Φοιτητή ορίζεται για θητεία ενός ακαδημαϊκού έτους χωρίς αμοιβή, με δυνατότητα ανανέωσης, εφόσον κάποιος φοιτητής το επιθυμεί.

Δυστυχώς, πριν χαρείς και τρέξεις αμέσως να βρεις έναν δικηγόρο να σε υπερασπιστεί για βαθμολογίες στην εξεταστική, σου έχουμε άσχημα μαντάτα, διότι με όλα μπορεί να σε βοηθήσει εκτός από αυτό. 

Τέλος, ο Συνήγορος του Φοιτητή μπορεί με πράξη του να θέτει στο αρχείο αναφορά που κρίνεται προδήλως αόριστη, αβάσιμη ή αστήρικτη, ενώ, σε περίπτωση που κρίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις για την τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος, διαβιβάζει την υπόθεση στο αρμόδιο πειθαρχικό όργανο.