Π.Ι.Σ.: Να μην επιστρέφουν στα πατρικά τους οι φοιτητές που σπουδάζουν σε πόλεις με κρούσματα!

 

Ήταν μεγάλη η χαρά που πήραμε όταν μάθαμε για το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για 14 μέρες, δεν το κρύβουμε, αλλά όλο αυτό έγινε για να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις πολλών ατόμων σε κλειστούς κυρίως χώρους. Που σημαίνει ότι η μετατόπισή μας σε καφετέριες και μαγαζάκια δεν ήταν το point της όλης απόφασης… Δύσκολα λες όχι σε βόλτες, καφεδάκια και εξόδους για δύο συνεχόμενες εβδομάδες, αλλά δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα.

Επίσης, ένα άλλο που είναι κατανοητό να συμβαίνει αλλά επίσης καλό να αποφεύγεται, είναι η επιστροφή όσων σπουδάζουν εκτός, στα πατρικά τους. Ειδικά όταν αυτοί σπουδάζουν σε πόλεις με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και θέλουν να μεταβούν σε περιοχές είτε με ελάχιστα κρούσματα είτε με καθόλου.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) συγκεκριμένα, συμβουλεύει σπουδαστές και φοιτητές:

  • Εάν φοιτούν σε πόλεις και περιοχές όπου έχουν παρουσιαστεί πολλά κρούσματα κορωνοϊού όπως είναι η Αθήνα, η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη, να αποφύγουν να ταξιδέψουν αυτές τις μέρες στα πατρικά τους σπίτια αν αυτά βρίσκονται σε περιοχές χωρίς κρούσματα. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί η πιθανή διασπορά του κορωνοϊού στα μέρη αυτά.
  • Εάν στα πατρικά τους υπάρχουν ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών ή/ και ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, είναι επίσης προτιμότερο να μη μεταβούν σε αυτά για να τους προστατεύσουν.

Επίσης, τονίζει να δίνεται προσοχή σε όσους επιστρέφουν αυτόν τον καιρό από την Τουρκία, καθότι η απουσία κρουσμάτων μοιάζει κάπως ύποπτη έως και απίθανη, από τη στιγμή που το γειτονικό Ιράν αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα. Οπότε ζητείται να γίνεται ο ίδιος έλεγχος και να λαμβάνονται τα ίδια μέτρα και να θεωρείται βασικά η Τουρκία χώρα προέλευσης υψηλού κινδύνου.