Οι αλλαγές στη διάθεση είναι ένα πολύ συνηθισμένο χαρακτηριστικό της λοχείας. Οι απαιτήσεις της καθημερινότητας και οι καινούργιες ευθύνες είναι τεράστιες και η καινούργια μαμά έχει να αντιμετωπίσει το άγνωστο στη φροντίδα του νεογέννητου μωρού σας. Έτσι κάθε συναίσθημα που την κατακλύζει αρνητικά μπορεί να μεγεθυνθεί μέσα στο μυαλό της και οι συνέπειές του μπορεί να είναι δυσάρεστες τόσο για την ίδια όσο και για την οικογένειά της.
Σύμφωνα με στοιχεία, 8 στις 10 γυναίκες βιώνουν το φαινόμενο “baby blues”, το οποίο οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που δέχεται το σώμα την εβδομάδα μετά τη γέννα.
Ενώ οι γυναίκες περιμένουν να είναι ευτυχισμένες συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, με αποτέλεσμα να είναι ευσυγκίνητες, νευρικές και ευέξαπτες. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιδημιολογικά στοιχεία για την Ελλάδα, το 50-85% των νέων μητέρων αναπτύσσουν μια ήπιας έντασης και παροδική μορφή επιλόχειας δυσφορίας (baby blues), που διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες και δεν πρέπει να ταυτίζεται με την κατάθλιψη.
Είναι λοιπόν κάτι το φυσιολογικό αφού μπορεί να εκδηλωθεί και να περάσει σε λίγες ώρες ή λίγες ημέρες.
Αν, όμως, η μητέρα εξακολουθεί να αισθάνεται κατάθλιψη για περίπου ένα μήνα από το τότε που γέννησε, είναι πιθανό να έχει επιλόχεια κατάθλιψη οπότε χρειάζεται να απευθυνθεί στο γιατρό της.