Πανεπιστημιακό άσυλο ήταν και πάει – Τι προβλέπει η ρύθμιση που μόλις ψηφίστηκε στη Βουλή;

«Πέρασε» από τη Βουλή – όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε – η κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου. Κάπως έτσι, περνά στο χρονοντούλαπο μία σημαντική «κατάκτηση» των φοιτητικών συλλόγων, η οποία ωστόσο είχε παρερμηνευτεί τα τελευταία χρόνια και είχε δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία, με τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη, να κάνει λόγο για «αποκατάσταση» κι όχι για «κατάργηση» του Πανεπιστημιακού ασύλου. Δήλωση η οποία αν μη τι άλλο θα συζητηθεί πολύ κι αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στους φοιτητές (κι όχι μόνο) ολόκληρης της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός δήλωσε: «Τα πανεπιστήμια ανοίγουν, δεν συμβιβάζονται πλέον με την ασχήμια και τη μετριότητα τόνισε ο πρωθυπουργός. Δεν είναι καταδικασμένα τα ελληνικά πανεπιστήμια και η Ελλάδα μπορεί να σπουδάζει καλύτερα τα παιδιά της. Θέλουμε τα ΑΕΙ να γίνουν κυψέλες προβληματισμού και στέκια δημιουργίας δίχως φόβο. Σήμερα πρέπει να μιλάμε για την αποκατάσταση του ασύλου με τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση».

Μένει να δούμε αν η κίνηση της νέας κυβέρνησης θα δώσει όντως μια διαφορετική πνοή στα ελληνικά Πανεπιστήμια, τα οποία αν μη τι άλλο την έχουν ιδιαίτερη ανάγκη.

Η διάταξη με την οποία η ΝΔ έφερε το μέτρο το οποίο είχε προαναγγείλει προεκλογικά, προβλέπει τα εξής:

«Ακαδημαϊκές ελευθερίες – Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος

1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.

2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.

3. Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Η ρύθμιση έρχεται να αντικαταστήσει τις εξής παραγράφους του «νόμου Γαβρόγλου»:

«Ακαδημαϊκές Ελευθερίες

1. Στα Α.Ε.Ι. κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και στη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών. Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των δημοκρατικών αξιών, των ακαδημαϊκών ελευθεριών στην έρευνα και στη διδασκαλία, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την προστασία του δικαιώματος στη γνώση και τη μάθηση έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει.

2. Επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των Α.Ε.Ι. λαμβάνει χώρα σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής αυτεπαγγέλτως και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μετά από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου. Οι ως άνω περιορισμοί δεν ισχύουν για το Πυροσβεστικό Σώμα».