Ο Μακρόν βάζει τέλος στο «καμάκι» στο δρόμο

Η υφυπουργός Ισότητας Μαρλέν Σιαπά ανακοίνωσε την δημιουργία μιας ομάδας εργασίας που θα εξετάσει τη δυνατότητα επιβολής προστίμων για την σεξουαλική παρενόχληση στο δρόμο.

Η ομάδα εργασίας ξεκίνησε την μελέτη της στις 19 Σεπτεμβρίου και είναι διυπουργική, «με τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης», ανέφερε η Μαρλέν Σιαπά και πρόσθεσε ότι η ομάδα εργασίας θα εξετάσει αν είναι ρεαλιστικό να μοιράζουν πρόστιμα αυτόματα σε όποιον κάνει σεξουαλική παρενόχληση σε μια γυναίκα στο δρόμο.
Η ίδια εξήγησε ότι το σχέδιό της για πρόστιμα είναι εντελώς ρεαλιστικό. «Οχι μόνο μπορεί να υλοποιηθεί, αλλά θα υλοποιηθεί», βεβαίωσε.

Τι θεωρείται καμάκι στη Γαλλία

Σεξουαλική παρενόχληση εναντίον γυναικών στο δρόμο θα θεωρούνται στο εξής τα πειράγματα, τα βλέμματα, τα σφυρίγματα ή οι πονηρές κινήσεις. Η υφυπουργός Ισότητας δηλώνει αποφασισμένη να καταπολεμήσει «την σεξουαλική παρενόχληση στο δρόμο», «αυτή την γκρίζα ζώνη μεταξύ αμοιβαίου φλερτ και σεξουαλικής επίθεσης», όπως είπε.

Αντιδρούν φεμινίστριες και αστυνομία
Ωστόσο, το σχέδιο της υφυπουργού Ισότητας δεν βλέπουν με καλό μάτι οι φεμινιστικές οργανώσεις και η γαλλική αστυνομία.

Ο εκπρόσωπος του συνδικάτου των αστυνομικών Patrice Ribeiro, δήλωσε ότι αυτό το μέτρο «δεν είναι παρά μια τιμωρία ακόμη που δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί». Και όπως ανέφερε αν η σεξουαλική παρενόχληση στο δρόμο τιμωρείται με πρόστιμο θα πρέπει να επιδίδεται στον ένοχο μια κλήση και ένας αστυνομικός θα πρέπει να είναι μάρτυρας της σκηνής. «Ωστόσο, τέτοια γεγονότα δεν γίνονται μπροστά μας συνήθως», ανέφερε ο εκπρόσωπος των αστυνομικών. Και πρόσθεσε ότι αν η όλη υπόθεση καταλήξει στα δικαστήρια, τότε «θα είναι ο λόγος μου εναντίον του λόγου σου, δεν θα βρούμε ποτέ άκρη».
Τις ίδιες επιφυλάξεις εξέφρασε και η φεμινιστική οργάνωση Osez le féminisme !, η οποία εκτιμά ότι το ενδεχόμενο τιμωρίας και προστίμου για το «καμάκι» στο δρόμο θα πολλαπλασιάσει τα κρούσματα. Οπως δήλωσε η εκπρόσωπος της οργάνωσης Céline Piques με το να πολλαπλασιάζονται τα αδικήματα ο νομοθέτης προσφέρει άθελά του μια διέξοδο στους άνδρες-καμάκια: «Αν η σεξουαλική παρενόχληση σημαίνει ένα απλό πρόστιμο, τότε ακόμη και οι πραγματικές σεξουαλικές επιθέσεις, που είναι δύσκολο να τις αποδείξει κάποιος, θα θεωρούνται απλά καμάκι», δήλωσε.
Η ακτιβίστρια-φεμινίστρια πρόσθεσε ότι υπάρχουν ήδη πολλοί νόμοι για το θέμα αλλά δεν εφαρμόζονται γιατί είναι δύσκολο για τα θύματα να αποδείξουν τα γεγονότα. Για παράδειγμα, μια ανήθικη χειρονομία, όπως ένα χέρι στα οπίσθια, τιμωρείται ήδη δια νόμου με 5ετή φυλάκιση. «Ακόμη και στον βιασμό, που τιμωρείται με 30ετή φυλάκιση, μόνο το 10% των θυμάτων καταθέτουν αγωγή. Πόσοι πιστεύετε ότι θα καταθέσουν αγωγή για μια χειρονομία ή ένα καμάκι;» εξήγησε η Céline Piques.
Η βουλευτής του κόμματος Μακρόν Sophie Auconie εξέφρασε, επίσης, αμφιβολίες για τον ενδεχόμενο νέο νόμο. «Σίγουρα, θα είναι πολύπλοκο να το αποδείξεις, αλλά τουλάχιστον να σκεφτούμε για το θέμα. Η σεξουαλική παρενόχληση στο δρόμο είναι ένα πραγματικό πρόβλημα για πολλές γυναίκες, όλο και πιο νέες, και θα πρέπει να τις βοηθήσουμε».

Απειλές θανάτου και βιασμού
Το απίστευτο είναι ότι η ίδια η υφυπουργός Ισότητας Μαρλέν Σιαπά δήλωσε πως δέχεται πολλές απειλές θανάτου και βιασμού! «Οπως όλα τα μέλη της κυβέρνησης, έχω κι εγώ έναν αστυνομικό δίπλα μου. Εχω λάβει απειλές θανάτου και βιασμού από την πρώτη στιγμή που ορίστηκα υφυπουργός», δήλωσε προ ημερών, στην εκπομπή «Quotidien».
Οι απειλές εναντίον της προέρχονται κυρίως από τα social media και η υφυπουργός Ισότητας θέλει να προστατεύσει κυρίως τις δύο κόρες της. Το πρώτο της μέτρο ήταν να κλείσει το ίντερνετ στο σπίτι της ώστε τα παιδιά της να μην βλέπουν τι γράφεται εναντίον της.
«Δεν θέλω να ανοίγουν το ίντερνετ, να βλέπουν τι λένε για τη μητέρα τους και να στενοχωριούνται, αυτά είναι δικά μου προβλήματα και δικά μου θέματα», εξήγησε.

Ποιά είναι η Σιαπά
Η υφυπουργός Ισότητας Μαρλέν Σιαπά είναι μια πρώην μπλόγκερ, φεμινίστρια και θεωρήθηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν ως ένα κατάλληλο πρόσωπο για την θέση. Ηταν αντιδήμαρχος στην πόλη Μαν για τα θέματα ισότητας και ακολούθησε τον Μακρόν από τα πρώτα βήματά του στο κόμμα «Δημοκρατία εμπρός!».