Ο δημιουργός του Μπομπ Σφουγγαράκη, δυστυχώς δεν είναι πλέον κοντά μας!

Μια δυσάρεστη είδηση περίμενε χτες τον κόσμο των κινουμένων σχεδίων και της ποπ κουλτούρας.

Ο Στίβεν Χίλενμπεργκ, «πατέρας» του Μπομπ Σφουγγαράκη, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 57 ετών. Αιτία, ήταν η ασθένεια ALS (Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση), από την οποία ο ίδιος είχε δηλώσει πέρισυ δημόσια ότι έπασχε.

Η νόσος έγινε γνωστή λόγω του Στήβεν Χόκινγκ που επίσης ήταν πάσχων, ενώ πριν μερικά χρόνια πραγματοποιήθηκε μια ευρύτερη εκστρατεία για την καταπολέμησή της, με το φημισμένο «Ice Bucket Challenge», όπου διάφοροι celebrities (αλλά και απλός κόσμος) «προκαλούσαν» φίλους τους να ρίξουν έναν κουβά παγωμένο νερό επάνω τους και να συνεισφέρουν με χρήματα για έρευνες της θεραπείας.

Τον Απρίλη, ο Χίλενμπεργκ βραβεύτηκε με τιμητικό Emmy (κάτι σαν τα τηλεοπτικά Όσκαρ) για «την προσφορά και τον αντίκτυπο που είχε στο πεδίο του animation στην τηλεοπτική βιομηχανία».

Το Nickelodeon, το κανάλι που απογειώθηκε χάρη στον τετραγωνοπαντελονή ήρωα του Χίλενμπεργκ, έβγαλε την εξής ανακοίνωση:

«Ήταν ένας αγαπημένος φίλος και μακροχρόνιος συνεργάτης για όλους μας στο Nickelodeon και οι καρδιές μας πάνε σε όλη του την οικογένεια. Ο Στηβ εμπότισε τον Μπομπ Σφουγγαράκη με μια ξεχωριστή αίσθηση του χιούμορ και αθωότητας, που έφερε χαρά σε πολλές γενιές παιδιών και οικογενειών παντού. Οι απολύτως πρωτότυποι χαρακτήρες και ο κόσμος του Βυθού του Μπικίνι θα θυμίζουν για πάντα την αξία αισιοδοξίας, της φιλίας και της ανεξάντλητης δύναμης της φαντασίας.»

Γεννημένος τον Αύγουστο του 1961, ο Χίλενμπεργκ δε φανταζόταν ποτέ ότι θα έφτιαχνε ένα από τα διασημότερα καρτούν όλων των εποχών, ειδικά όταν στο σχολείο είχε δασκάλους που του έλεγαν «απλά ζωγραφίζεις ψάρια»!! Άλλη μια υπενθύμιση ότι το εκπαιδευτικό σύστημα θέλει να σε κάνει πιόνι, παρά να σε δει να ανθίζεις…

Το ’84 αποφοίτησε απ’ το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια με bachelor στην ειδικότητα Διαχείρισης και Ερμηνείας Φυσικών Πόρων. Στη συνέχεια, δίδαξε θαλάσσια βιολογία στο Ινστιτούτο της Κομητείας Όραντζ, πριν αποφασίσει να σπουδάσει animation το ’87!

Το 1992 πήρε master στις Καλές Τέχνες, έχοντας ήδη φτιάξει τις πρώτες του ταινίες μικρού μήκους, όπως το Green Beret, το οποίο είχε παιχτεί τότε και στο MTV!

Στην πορεία δούλεψε σε διάφορα κανάλια, μέχρι να φτάσει στο Nickelodeon και να αποφασίσει να δημιουργήσει κάτι δικό του, συνδυάζοντας τις δυο μεγάλες του αγάπες: τα κινούμενα σχέδια και τη θάλασσα! Η αρχική του ιδέα όπως έλεγε, ήταν να «ακολουθεί τη ζωή ενός αθώου [ήρωα]». Το αρχικό όνομα του σφουγγαρένιου πρωταγωνιστή, ήταν Spongeboy!

Οι ιδέες του δουλεύτηκαν, διαμορφώθηκαν καλύτερα και η σειρά έκανε πρεμιέρα το 1999, χωρίς κανείς να μπορούσε να προβλέψει την υστερία που θα ακολουθούσε! Το νέο και ιδιαίτερο αυτό σίριαλ, έγινε φαινόμενο για την ποπ κουλτούρα και ο ακρογωνιαίος λίθος για την εμπορική δυναμική του Nickelodeon τα τελευταία 20 χρόνια.

(μερικά απ’τα πρώτα του σκίτσα για τη σειρά)

Ό,τι ξεκίνησε σαν ένα παραπλήσιο project χωρίς κάποιο ιδιαίτερο σπρώξιμο απ’ τα μεγάλα κεφάλια της εταιρείας, έγινε βιομηχανικός κολοσσός που μετρά 12 σεζόν και πάνω από 240 επεισόδια!

Η επίδραση του Μπομπ είναι αδύνατο να μετρηθεί. Ποιος δεν ξέρει τη μελωδία απ’ το τραγούδι του, τις ατάκες του, τις συνήθειες του και το γάργαρο γέλιο του; Όλοι περάσαμε την εφηβεία μας ξεκαρδιζόμενοι με τον Μπομπ και την παρέα του, ενώ σίγουρα θυμόμαστε και τις ατελείωτες συζητήσεις γύρω από τη σειρά (για τα σεξουαλικά υπονοούμενα, τα πονηρά αστεία, κτλ).

Όποια κι αν είναι η άποψη καθενός, ο Χίλενμπεργκ δημιούργησε μια εθιστικά ξεκαρδιστική σειρά, που χάρισε ανόθευτο γέλιο και χαρά σε εκατομμύρια κόσμου.

Κι αυτό δε θα το ξεχάσει ποτέ κανένας. RIP