Κυρώσεις περιμένουν τους φοιτητές για τη μη χρήση μάσκας στους πανεπιστημιακούς χώρους!

Συνεχίζουμε στο κεφάλαιο «μάσκα», που έχει μπει στη ζωή μας τους τελευταίους μήνες κι έχει γίνει κάτι σαν βασικό αξεσουάρ στην τσάντα μας (την κουβαλάμε πάντα και παντού) και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να αποτελεί must αντικείμενο και στην επιστροφή μας στη σχολή σε λίγο καιρό από τώρα, διαφορετικά, θα πέσουν μηνννιύσεις κυρώσεις.

Πέρα από την πλάκα, γνωρίζαμε ήδη ότι το come back στους χώρους των πανεπιστημίων θα γινόταν με τη μουσούδα μας κρυμμένη και προστατευμένη για περιπτώσεις που απαιτείται η φυσική παρουσία, ωστόσο τα πράγματα είναι αρκετά σοβαρά και καλό θα ήταν να τηρηθούν όντως οι κανόνες από κάθε πλευρά.

Αν δε γίνει αυτό από τους φοιτητές ειδικότερα, τότε προβλέπεται η έξοδός τους από την αίθουσα, ενώ σε περίπτωση που αρνηθούν να το κάνουν, θα παραπέμπονται αρμοδίως για την εκτέλεση πειθαρχικού παραπτώματος.

Οι παραπάνω κυρώσεις βέβαια μπορούν πολύ εύκολα να αποφευχθούν, ενώ στην πραγματικότητα δε θα έπρεπε να χρειάζεται καν ο μπαμπούλας της τιμωρίας για να φορέσουμε τη μασκούλα μας και να παρακολουθήσουμε τόσο εμείς όσο και οι υπόλοιποι γύρω μας, προστατευμένοι το μάθημα.

Οι μόνοι που μπορούν να τη εξαιρεθούν από την παραπάνω υποχρέωση, είναι οι φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό που συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπου δεν είναι εφικτή η διεξαγωγή τους με τη χρήση μη ιατρικής μάσκας (π.χ. αθλήματα, χρήση πνευστών μουσικών οργάνων) καθώς και τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους, οι οποίοι αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα (π.χ. λόγω αναπνευστικών προβλημάτων). Στις περιπτώσεις αυτές όμως, ισχύει η τήρηση απόστασης τριών μέτρων από όλους.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι γενικότερα η φυσική παρουσία θα ισχύει όπου είναι αναγκαία, όπως στις εργαστηριακές ασκήσεις, αλλά και σε μαθήματα όπου το όριο των εγγεγραμμένων φοιτητών δεν ξεπερνάει τους 50. Επίσης, δίνεται και η επιλογή να «σπάσουν» ορισμένες διαλέξεις σε τμήματα για να μην ξεπερνούν το όριο αυτό, ωστόσο θα εξαρτηθεί από το ίδιο το πανεπιστήμιο και τη δυνατότητα προσαρμογής του προγράμματος σε κάτι τέτοιο. Σε άλλη περίπτωση, συνεχίζεται η εξ αποστάσεως όπως πραγματοποιούνταν και το εαρινό εξάμηνο.