Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος για την αύξηση των κρουσμάτων και τη διασπορά
Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα.
Εκτός από τα σχεδόν 300 νέα κρούσματα που σημειώθηκαν μόλις σε μία ημέρα την Τετάρτη 26/08, υπήρξε σημαντική αύξηση σε θανάτους, αλλά και διασωληνωμένους ασθενείς.
Οι έλληνες επιστήμονες εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται -όπως επισημαίνουν- αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, αλλά και αύξηση των θανατηφόρων περιστατικών. Για το λόγο αυτό, ζητούν από τους παραθεριστές με την επιστροφή τους στα αστικά κέντρα, να παραμείνουν μείνουν μακριά από ηλικιωμένους και ασθενείς για τουλάχιστον 7 ημέρες.
Μιλώντας στο iatropedia.gr, o καθηγητής Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, δηλώνει ότι οι επιστήμονες βρίσκονται σε απόλυτη εγρήγορση, ενώ είναι σαφής και κατηγορηματικός για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.
Συγκεκριμένα αναφέρει: “Αυτό που φαίνεται σήμερα, δείχνει ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων. Πολλοί από αυτούς νόσησαν στις διακοπές τους, οπότε πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να μπούνε στη διαδικασία του αυτοπεριορισμού, με την έννοια της αποστάσεως, της μάσκας και της σωματικής υγιεινής μέχρι να περάσουν ένα 7ήμερο – 10ήμερο, που είναι ο κύκλος του ιού, για να σπάσει αυτός ο κύκλος.
Και περιμένουμε με υπομονή να δούμε τα αποτελέσματα. Είμαστε σε μεγάλη εγρήγορση, παρακολούθηση που βρίσκονται τα κρούσματα κι αν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα -τοπικά ή οριζόντια- βλέπουμε”.
Βιώνουμε τα αποτελέσματα των συμπεριφορών του καλοκαιριού
Ο κορονοϊός καθημερινά ξεπερνά τον εαυτό του και φορτώνει επιδημιολογικά τη χώρα.
Η αύξηση των κρουσμάτων δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί που θα οδηγήσει, όμως, γνωρίζουμε από που ξεκίνησε. Από τη χαλάρωση των διακοπών, αναφέρει ο καθηγητής:
“Το ότι δύο μέρες πριν είχαμε χαμηλά κρούσματα δεν σημαίνει ότι έχει εκλείψει το πρόβλημα. Το θέμα του κορονοϊού είναι ανοιχτό. Υπάρχει σειρά κρουσμάτων από τις συμπεριφορές του καλοκαιριού, από τη χαλαρότητα που υπήρξε. Τώρα, ο κόσμος έχει επιστρέψει.
Δεκαπέντε μέρες πριν ξέρουμε ότι υπήρξε αυξημένος συνωστισμός και υπήρξαν πολλές εστίες, στις παραλίες, στα μπαρ κλπ. Αυτά τα κρούσματα που βλέπουμε τώρα είναι οι επιπτώσεις αυτών των ημερών του Αυγούστου, 7 και 14 μέρες πριν από σήμερα.
Επομένως είναι συνεπακόλουθα εκείνων των συμπεριφορών και προέρχονται από τις συρροές κρουσμάτων των περιοχών που είχαν πρόβλημα εκείνο το διάστημα και γι’ αυτό πάρθηκαν και μέτρα”.
Το πρόβλημα μεταφέρεται στα αστικά κέντρα
Αν και οι επιστήμονες ανέμεναν αυτήν την αύξηση στα κρούσματα και τους διασωληνωμένους ασθενείς, οι οποίοι πλέον έφτασαν τους 33, εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς, όπως τονίζουν, το πρόβλημα θα επιδεινωθεί καθώς θα μεταφερθεί πλέον στα μεγάλα και πολυπληθή αστικά κέντρα.
“Πρέπει τώρα να περάσουν 10 μέρες, για να δούμε με τα μέτρα που πάρθηκαν τι θα γίνει. Τα πρωτόκολλα λένε 7 με 10 μέρες μετά τη λήψη του μέτρου, να εξετάζουμε τα αποτελέσματα.
Τα μέτρα έχουν ληφθεί εδώ και αρκετό καιρό βέβαια, σε πολλές περιοχές. Από την άλλη, τώρα έχει σταματήσει κι αυτή η κινητικότητα που υπήρξε του καλοκαιριού.
Ο κόσμος μαζεύεται σιγά – σιγά, οπότε το πρόβλημα με τα κρούσματα μεταφέρεται στα αστικά κέντρα. Γι’ αυτό υπάρχει κι αυτή η εντονότατη σύσταση να προσέχει ο κόσμος που γυρίζει από τα νησιά, γιατί πολλοί από αυτούς μπορεί να είναι φορείς και θα μεταφέρουν τη νόσο σε ανθρώπους που είναι σε δύσκολη κατάσταση από άποψη υγείας ή ηλικίας”.
Σε αυστηρό 7ημερο αυτοπεριορισμό και τεστ αν είναι εφικτό
Οι επιστήμονες ζητούν από τους πολίτες που επιστρέφουν από τις διακοπές και κυρίως απ’ όσους βρέθηκαν σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, να παραμείνουν σε αυστηρό περιορισμό και να μην έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους, για τουλάχιστον 7 ημέρες. Έχει νόημα τα άτομα αυτά να υποβληθούν σε τεστ για τον κορονοϊό;
Ο επιστήμονας απαντά: “Νόημα έχει, το τεστ πάντα είναι χρήσιμο. Αλλά δεν έχει νόημα σε σχέση με τον περιορισμό και τη λήψη μέτρων. Γιατί ένα τεστ αρνητικό σήμερα, μπορεί να είναι θετικό μετά από 2 – 3 μέρες. Γιατί δεν ξέρει κανείς πότε εκτέθηκε στον ιό και πόσος καιρός έχει περάσει. Οπότε, ούτως ή άλλως, αν μπορεί να γίνει τεστ δεν είναι κακό, μάλλον καλό είναι. Αλλά τα περιοριστικά μέτρα είναι αυτά που πρέπει να ισχύουν για όλους, μέχρι να περάσει αυτό το κρίσιμο 7ημερο”.
Αύξηση των διασωληνωμένων και θανατηφόρων περιστατικών
Η αύξηση των θανάτων και των διασωληνωμένων ασθενών είναι αναμενόμενη και αποτελεί “καμπανάκι” για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας,αναφέρει ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος και προσθέτει ότι αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου:
“Είναι σημαντική αύξηση. Από 31 στα 33 περιστατικά οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι ήταν αρκετοί.
Αυτό αντικατοπτρίζει αυτό που γίνεται με την επιδημία. Δηλαδή, διασπείρεται, διασπείρεται, διασπείρεται στους νεότερους που δεν έχουν συμπτώματα και είναι σε καλύτερη κατάσταση και περνάν τη νόσο σχεδόν ασυμπτωματικά ή ολιγοσυμπτωματικά. Αλλά ένα ποσοστό από αυτούς θα μολύνει και τις δύσκολες περιπτώσεις.
Θα μολύνει και τους γηραιότερους, όπως έγινε και σε κάποιες δομές, ή τους γονείς στα σπίτια τους και οπουδήποτε. Επομένως, η κορυφή του παγόβουνου πάντα υπάρχει κι όσο αυξάνεται η βάση, ακολουθεί και η κορυφή.
Και κάποια στιγμή θα αυξηθούν και οι νοσηλευόμενοι και οι διασωληνωμένοι και δυστυχώς και τα περιστατικά με κακή έκβαση. Γι’ αυτό πρέπει να περιοριστεί η κοινότητα αυτή τη στιγμή με κάθε τρόπο”.
Το πρόβλημα με τη νόσο COVID-19, αναφέρει ο καθηγητής κ. Γώγος, είναι ότι όσο παραμένουν διασωληνωμένοι οι ασθενείς, τόσο μπορεί να αυξηθούν αιφνιδιαστικά οι θάνατοι.
“Όσο αυξάνονται οι διασωληνωμένοι, τόσο υπάρχει η πιθανότητα να αυξηθούν τις προσεχείς ημέρες και οι θάνατοι. Οπότε βεβαίως μας ανησυχούν όλα αυτά τους επιστήμονες και γι’ αυτό το λόγο επιμένουμε να λέμε συνεχώς για τη λήψη μέτρων στη φάση αυτή και κυρίως τον αυτοπεριορισμό των ανθρώπων που εκτίθενται στη νόσο απέναντι στις ευαίσθητες ομάδες.
Και οι ίδιοι θα πρέπει να αυτοπροστατεύονται, αλλά και οι άλλοι δεν θα πρέπει να τους εκθέτουν σε κίνδυνο. Είναι διπλό το θέμα”, καταλήγει.