Το Facebook, αυτή τη στιγμή είναι το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια τρομερή επιτυχία του Mark Zuckerberg ο οποίος κατάφερε να μεταφέρει την «πραγματική ζωή» στο διαδίκτυο. Αν αναλογιστεί κανείς το εγχείρημα και την ταχύτητα με την οποία επιτεύχθηκε, είναι βέβαιο πως θα πάθει ίλιγγο.
Οι θεωρίες συνομωσίας που συνοδεύουν την εταιρεία του νεαρού Αμερικανού είναι λογικό να ξεπετάγονται η μία πίσω από την άλλη. Η πιο «ήπια» από αυτές τις θεωρίες, υποστηρίζει πως τα δεδομένα μας πωλούνται σε τεράστιες πολυεθνικές εταιρείες με στόχο την ανάλυση του αγοραστικού πληθυσμού και την αύξηση εσόδων για το κεφάλαιο. Άλλες πάλι, θεωρούν πως πίσω από το Facebook βρίσκεται η CIA με στόχο την παρακολούθηση του παγκόσμιου πληθυσμού και της άμεσης επέμβασης σε περίπτωση αυτό καταστεί αναγκαίο.
Ακόμη κι αυτά να μην πιστεύετε όμως, υπάρχει μία έρευνα που αποδεικνύει μια πραγματικά ανησυχητική πτυχή του ζητήματος που ονομάζεται «Βιβλίο των Προσώπων». Σύμφωνα με έρευνα που έκανε Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, το 55% των ζευγαριών ηλικίας 18 έως 28 ετών, έχει ως βασική αιτία τυχόν χωρισμού, το Facebook.
Το μυαλό των περισσοτέρων θα πάει κατευθείαν στη ζήλια που δημιουργεί η έντονη ιντερνετική παρουσία του ενός ή και των δύο μερών μιας σχέσης. Οι φωτογραφίες παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό το κομμάτι ειδικά όσον αφορά αυτές που ποστάρουν οι γυναίκες. Κάθε κοπέλα θέλει να αισθάνεται σέξυ και να ξέρει πως «η μπογιά της ακόμη περνάει». Στην προσπάθειά της λοιπόν να το καταφέρει αυτό, δημοσιεύει φωτογραφίες οι οποίες ίσως να ενοχλήσουν τον σύντροφό της. Τυχόν σχόλια σε τέτοιου είδους posts από τους γνωστούς λιγούρηδες φέρνουν την πρώτη ρίξη. Αν αυτό συνεχιστεί τότε ο χωρισμός είναι φυσικό επακόλουθο. Ταυτόχρονα, υπάρχει εκεί έξω η άποψη «Μην ψάξεις ποτέ το chat του φίλου σου. Είναι βέβαιο πως θα βρεις κάτι που θα σε ενοχλήσει». Δεν ξέρω αν ισχύει πάντα ή όχι, η αλήθεια είναι όμως πως απ’ όσο μπορώ να γνωρίζω εγώ υπάρχει μια δόση πραγματικότητας σε αυτήν την άποψη. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για κάτι ασήμαντο το οποίο δε θα έπρεπε να γίνει ούτε καν θέμα συζήτησης. Αν όμως, το μικρόβιο της ζήλιας και της αμφιβολίας εισέλθει σε μία σχέση τότε η αρχή του τέλους έφτασε. Το λέει και η έρευνα άλλωστε!
Η ζήλια όμως που δημιουργεί το facebook, δεν είναι σε καμία περίπτωση η μοναδική αρνητική επίδραση που έχει αυτό στις προσωπικές μας σχέσεις. Για την ακρίβεια, δεν είναι καν η σπουδαιότερη. Βλέπετε, οι ατέλειωτες ώρες που περνάμε μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή μας με τον browser να δείχνει «www.facebook.com» μας κάνει να ξεχνάμε τη σχέση μας. Να την αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα, δημιουργώντας έτσι μια απόσταση μεταξύ μας. Αντί να περνάμε ποιοτικό κι ευχάριστο χρόνο μαζί, ενδυναμώνοντας αυτά που νιώθουμε ο ένας για τον άλλον, εμείς προτιμούμε να κάνουμε likes σε κουφές δημοσιεύσεις που κάνει ο κάθε πικραμένος. Το χειρότερο όμως είναι, πως με την τεράστια αύξηση της χρήσης των κινητών συσκευών, δεν εκμεταλλευόμαστε ούτε καν τον ελάχιστο χρόνο που βρισκόμαστε μαζί με τον φίλο ή τη φίλη μας. Πόσες φορές έχετε δει ζευγάρια να τρώνε σε εστιατόριο κι ο καθένας να έχει χωμένη τη μύτη του στο ολοκαίνουριο iPhone του; Τροφή για σκέψη…
Όχι, δεν είμαι τεχνοφοβικός. Ίσα ίσα που γουστάρω τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Οφείλω όμως, να παραδέχομαι τα λάθη και τα σφάλματα που κάνω εγώ και οι άνθρωποι γύρω μου και να προσπαθώ να τα διορθώνω. Εκτός αν θέλω να μείνω για πάντα με μοναδική παρέα τον υπολογιστή μου…