«Καιγόμαστε» κυριολεκτικά στο ίντερνετ

Ακόμα μια θλιβερή πρωτιά για τη χώρα μας, αυτήν τη φορά στην υπερβολική χρήση του διαδικτύου ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει ποσοστό 31% στην υπερβολική χρήση διαδικτύου, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι 5%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα συγκεντρωτικά στοιχεία των 31 Γραμμών Βοηθείας του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Insafe για το ‘Β εξάμηνο του 2014.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα επιμέρους ποσοστά στις άλλες χώρες αποκλίνουν κατά πολύ, ενώ σε κάποιες είναι μηδενικά.

Δεύτερο θέμα για την Ελλάδα αναδεικνύεται η ιδιωτικότητα online με 16%, ενώ την τρίτη θέση κατέχει ο διαδικτυακός εκφοβισμός με 19%. 

Τα αντίστοιχα ποσοστά στον ευρωπαΐκό μέσο όρο ανέρχονται σε 12% για την ιδιωτικότητα και 21% για το διαδικτυακό εκφοβισμό.

Τα στατιστικά στοιχεία της Γραμμής Βοηθείας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου για το πρώτο τετράμηνο του 2015, δείχνουν ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 180 αναφορές για υπερβολική χρήση, 96 αναφορές για θέματα online ιδιωτικότητας (κατάχρηση / προστασία προσωπικών δεδομένων) και 65 αναφορές για cyberbullying.

Ταυτόχρονα, οι αναφορές για τη σεξουαλικότητα και τις σχέσεις online αναδεικνύονται σε καινούρια τάση, καθώς το ποσοστό αυξήθηκε στο 10% στις αρχές του 2015, από το 7% που ήταν στις αρχές του 2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναφορές προέρχονται κατά 75% από το γυναικείο φύλο και 25% από το ανδρικό. Την ίδια στιγμή,μόλις ένα 14% από αυτούς είναι ανήλικοι, ένα 16% είναι εκπαιδευτικοί και ένα 69% είναι γονείς.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για όλες τις χώρες στη διεύθυνση: http://helplines.bik-net.eu/#