Θεωρείς τον εαυτό σου έξυπνο; Τότε θα έχεις και τις εξής περίεργες καθημερινές συνήθειες!

Όταν σου ζητήσει κάποιος να απαριθμήσεις μερικά από τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν έναν έξυπνο άνθρωπο, εσύ σκέφτεσαι τα πιο κοινά, όπως το να είναι κανείς ώριμος, μελετηρός, ήσυχος και μετρημένος. Όχι να σε απογοητεύσω, αλλά τα στερεότυπα για κάποιο λόγο δημιουργήθηκαν. Αν καθίσεις να το καλοσκεφτείς, μερικές από τις πιο καθημερινές συνήθειες που ακολουθούμε μας καθιστούν απίστευτα ευφυείς από το πουθενά.

Οι έρευνες έρχονται να μας σοκάρουν και να απαριθμήσουν μερικά από εκείνα τα χαρακτηριστικά που δε φανταζόσουν ποτέ ότι χαρακτηρίζουν τους έξυπνους ανθρώπους:

1. Βρίζουν πολύ

Μια έρευνα κατέδειξε ότι οι άνθρωποι που διαθέτουν πλούσιο λεξιλόγιο από βρισιές, διαθέτουν πλούσιο λεξιλόγιο εν γένει, δείγμα ευφυΐας. Μη θεωρείς ηλίθιους λοιπόν όσους χρησιμοποιούν το βρίσιμο για να εκφραστούν, γιατί ίσως είναι τέρατα ευφυΐας.

2. Τεμπελιάζουν

Τυπικά πιστεύουμε το αντίστροφο. Ότι έξυπνοι είναι οι άνθρωποι που εργάζονται σκληρά και μοχθούν. Όχι όμως. Εκείνοι που τεμπελιάζουν είναι οι έξυπνοι. Οι άνθρωποι με υψηλό IQ βαριούνται λιγότερο εύκολα, οπότε ξοδεύουν το χρόνο τους σκεπτόμενοι αντί να δραστηριοποιούνται με κάτι. Βέβαια, οι πιο δραστήριοι άνθρωποι βαριούνται δυσκολότερα, γιατί συνεχώς απασχολούνται με κάτι.

3. Έχουν λίγους φίλους

Το να ξέρει να επιλέγει κανείς σοφά τους φίλους του και γενικότερα τους ανθρώπους που είναι δίπλα του, είναι απόλυτα ευφυές από μόνο του. Δεν είναι δείγμα ότι δεν είσαι κοινωνικός/ή, αλλά αντιθέτως ότι ξέρεις με ποιους ανθρώπους να συναναστρέφεσαι.

4. Έχουν black χιούμορ

Αν γελάς με αστεία κι ανέκδοτα που οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν ή βρίσκουν ενοχλητικά, αυτό είναι δείγμα ευφυΐας. Μία έρευνα κατέδειξε ότι οι άνθρωποι που εκτιμούν αυτού του είδους τα αστεία, σκόραραν υψηλά επίπεδα λεκτικής και μη φραστικής επικοινωνίας.

5. Είναι ακατάστατοι

Την επόμενη φορά που θα πλακωθείς με κάποιον επειδή είναι ακατάστατος/η, πρόσεξε πολύ καλά μη σου βγει κανένας Αϊνστάιν στο τέλος. Η ακαταστασία είναι ξεκάθαρο σημάδι ευφυΐας. Συνδέεται επίσης με τη δημιουργικότητα που βγάζει άκρη αν το καλοσκεφτείς.

6. Έχουν πρόβλημα με τον ύπνο

Το να μένει κανείς ξύπνιος έως αργά είναι ένδειξη εξυπνάδας. Έχει προκύψει πολλές φορές από έρευνες και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το γεγονός ότι είσαι νυχτοπούλι.

7. Ανησυχούν πολύ

Οι έξυπνοι άνθρωποι διακατέχονται από τεράστιο άγχος. Συνηθίζουν επίσης να υπεραναλύουν τα πράγματα και τις καταστάσεις και να στρεσάρονται επί ώρες για πράγματα όχι και τόσο σημαντικά.

8. Είναι σαρκαστικοί

Ο σαρκασμός δεν είναι απλά ένας υπέροχος τρόπος να αστειευτεί κανείς, αλλά κι ένας τρόπος έκφρασης της εξυπνάδας σου. Μία έρευνα κατέδειξε ότι η ικανότητα του να καταλαβαίνει κανείς τον σαρκασμό, προϋποθέτει μία ακολουθία από γνωστικές ικανότητες. Ο σαρκασμός κρατάει το μυαλό σε εγρήγορση κι είναι η καλύτερη εξάσκησή του.