«Ασχολούνται μικρά παιδάκια με τη Ρομποτική; Στην Ελλάδα; Και μάλιστα είναι τόσα πολλά;», ήταν η πρώτη μου ερώτηση στην Ιωάννα Δανδέλια όταν μου πρότεινε να πάμε στην εκδήλωση. Χάρη στην Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ασχολούνται και δημιουργούν μικρά θαύματα, τα οποία μάθαμε όλοι στην τελετή λήξης του χειμερινού κύκλου μαθημάτων.
Φωτογραφίες: Ιωάννα Δανδέλια
Κυριακή. Εκεί γύρω στις 11 το πρωί. Η αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κατακλύζεται από παιδιά κάθε ηλικίας. Κάποια βρίσκονται στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Κάποια άλλα τελειώνουν το Λύκειο. Με δυσκολία βρίσκουμε δύο αδειανές θέσεις με την Ιωάννα Δανδέλια. Δεν έχω ιδέα τι πρόκειται ν’ ακολουθήσει.
Ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και επιστημονικός υπεύθυνος της Ακαδημίας Ρομποτικής του Πα.Μακ. Νικόλαος Φαχαντίδης παρουσίασε τις δράσεις της Ακαδημίας η οποία προσφέρει μαθήματα εκπαιδευτικής Ρομποτικής σε παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών. Στο πλαίσιό τους, τα παιδιά δουλεύουν σε ομάδες χρησιμοποιώντας ένα εκπαιδευτικό πακέτο που περιέχει επεξεργαστή (μυαλό), αισθητήρες (αισθήσεις), κινητήρες και δομικά στοιχεία για την ολοκλήρωση της κατασκευής.
Όπως τόνισε ο κ. Φαχαντίδης: «Η καινοτομία της δράσης έγκειται -μεταξύ άλλων- στο γεγονός ότι αναπτύσσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τα προπτυχιακά, αλλά και μεταπτυχιακά προγράμματα Ρομποτικής, καθώς διεξάγονται για παράδειγμα έρευνες τα αποτελέσματα των οποίων εφαρμόζονται στην Ακαδημία».
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Παντελής Αγγελίδης, ο οποίος φώτισε με την ομιλία του την κοινωνική διάσταση της τεχνολογικής προόδου και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στο χώρο της υγείας.
«Έχουμε έναν μεγάλο όγκο δεδομένων που παράγονται καθημερινά και τα διαχειρίζονται μηχανές που καλούνται να αποφασίσουν μόνες τους… Υπάρχουν πολλά ηθικά, νομικά και προσωπικά διλήμματα. Είναι ένας καινούργιος κόσμος. Αν θα είναι θαυμαστός, εναπόκειται σε εμάς που θα τον αξιοποιήσουμε», είναι τα λόγια που συγκρατώ, ενώ σημείωσα και τη μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και την Περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας ώστε να γίνει η Θεσσαλονίκη ένας “innovation friendly” προορισμός.
Η συνέχεια και το βήμα ανήκε δικαιωματικά στην αγωνιστική ομάδα της Ακαδημίας Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που διακρίθηκε στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Κόστα Ρίκα. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας βράβευσε τα παιδιά, ενώ δέχτηκε με τη σειρά του ως δώρο τη φανέλα των παιδιών με τις υπογραφές τους.
Το τέλος επεφύλασσε τη μεγαλύτερη έκπληξη. Η σκηνή γέμισε πιτσιρίκια. Παιδιά –τα μικρότερα ήταν περίπου 6 ετών- τα οποία μόλις ολοκλήρωσαν τα μαθήματα Ρομποτικής και ήταν οι αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές της μέρας. Ο Γιάννης Σερβετάς, σε ρόλο συμπαρουσιαστή, δεν πίστευε στα μάτια του και εξέφρασε –υποθέτω- τη σκέψη όλων: «Όλα αυτά τα πιτσιρίκια ασχολούνται με τη Ρομποτική; Και δεν είναι όλη μέρα κολλημένα στο Internet»;Ακολούθησε η κοπή της πίτας από τον Αναπληρωτή Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο
Δεν είναι. Είναι μια νέα γενιά γεμάτη αμέτρητες προσλαμβάνουσες και άλλα τόσα ερεθίσματα. Προέρχεται από μία νέα γενιά γονιών που δεν εφησυχάζει και δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά ν’ ανθίσουν και ν’ ανακαλύψουν νέες δεξιότητες και ταλέντα. Κι αυτό αξίζει το μεγαλύτερο χειροκρότημα.
Marianna says: «Η Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διοργανώνει για δεύτερη φορά κατασκηνωτικές περιόδους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Παιδιά ηλικίας 6 έως 15 ετών θα έχουν την ευκαιρία να συνδυάσουν τη Ρομποτική με τις καλοκαιρινές διακοπές, ενώ όλες οι δραστηριότητες θα έχουν άμεση σχέση με τη θάλασσα και τη φύση. Η κατασκήνωση για τους σπουδαστές της Ακαδημίας Ρομποτικής είναι δωρεάν εάν καλυφθεί από το ασφαλιστικό σας ταμείο ή τον ΟΑΕΔ. Οι εγγραφές αρχίζουν την 1η Μαρτίου. Ο εαρινός κύκλος μαθημάτων στην Ακαδημία Ρομποτικής αρχίζει στις 5 Φεβρουαρίου. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ».