Η παιδική παχυσαρκία χτυπά και την Ήπειρο… Υπέρβαρο το 31,8% των παιδιών!

Σε σύγχρονη μάστιγα εξελίσσεται η παιδική παχυσαρκία με τεράστιες και μακροχρόνιες συνέπειες.

Η παιδική παχυσαρκία αυξάνεται συνεχώς και μαζί ο κίνδυνος νοσηρότητας. Αποτέλεσμα του λεγόμενου κατοχικού συνδρόμου, που δημιούργησε λανθασμένα πρότυπα.

Το πρότυπο του «στρουμπουλού» παιδιού που κυριάρχησε για πολλά χρόνια στην ελληνική οικογένεια. Την ίδια οικογένεια που είχε υποφέρει από την πείνα, τη στέρηση και την ανέχεια.

 

Αδιάψευστοι «μάρτυρες» η ζυγαριά και η μεζούρα που δείχνουν πως στα Ιόνια νησιά το ποσοστό των παχύσαρκων/υπέρβαρων παιδιών φτάνει το 40,5%, ενώ 4 στα 10 παιδιά είναι στην ίδια κατηγορία στη Δ. Μακεδονία.

Στο 38,6% προσδιορίζεται το ποσοστό στα νησιά του Β. Αιγαίου και στο 37,7% στην Κρήτη όταν το «χαμηλότερο» ποσοστό παχύσαρκων/υπέρβαρων παιδιών εντοπίζεται στην Ήπειρο, με ποσοστό 31,8%.

Σε ό,τι αφορά την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, τα νούμερα κυμαίνονται στο 33,6% και 33%, αντίστοιχα.

Τα πρώτα στοιχεία επιδημιολογικής μελέτης, που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου, υπολογίζουν το συνολικό ποσοστό των υπέρβαρων στο 34,4%, με τα αγόρια να αναδεικνύονται πιο στρουμπουλά με 35,7%, έναντι του 33,1% των κοριτσιών.

Συγκεκριμένα, το 25% των παιδιών απεδείχθησαν υπέρβαρα και το 9,4% παχύσαρκα, ενώ «παραπάνω κιλά από το φυσιολογικό δείχνει η ζυγαριά» των παιδιών από την Δ’ έως την Στ’ τάξη του Δημοτικού, με 36,5%. Από την Α’ έως την Γ’ τάξη το ποσοστό είναι 35,1% και από την Α’ έως την Γ’ Γυμνασίου 31%.

Η μελέτη έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία: Αποτύπωση, Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας – Δράσεις για την Ασκηση και την Υγιεινή Διατροφή».

Το εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ και αφορά την υλοποίηση δράσεων αγωγής και προαγωγής της υγείας του παιδικού πληθυσμού σε όλη την επικράτεια. Η επόμενη φάση ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα, θα έχει αξάμηνη διάρκεια και θα υλοποιηθεί σε 85 σχολεία της χώρας, βάζοντας στο επίκεντρο παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς.