Η Ελληνική αποστολή ανάμεσα… στα “θηρία”

Καλησπέρα σας από την Πλούσια Ακτή! Βρισκόμαστε στο San Jose ύστερα από 17 ώρες πτήσης και 22 ώρες συνολικού ταξιδιού. Πρώτη μας στάση ήταν η Φρανκφούρτη. Από εκεί ταξιδέψαμε πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό για τον Άγιο Δομίνικο. Λίγες ώρες αργότερα απογειωθήκαμε για τον τελικό μας προορισμό. Την Κόστα Ρίκα!

Το ταξίδι ήταν κουραστικό και η ομάδα μας χρειάστηκε λίγες ώρες ξεκούρασης προκειμένου να αντιμετωπίσει τις άλλες συμμετοχές. Η πρώτη ημέρα της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής 2017 έφτασε. Το ξημέρωμα μας βρήκε στο στάδιο Parque Viva, 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας San Jose. Από πολύ νωρίς φτάσαμε στο γήπεδο του διαγωνισμού προκειμένου να στήσουμε το πάγκο εργασίας μας και το ρομπότ μας. Η πρώτη μέρα κάθε ολυμπιάδας είναι ακριβώς για αυτό τον σκοπό. Οι ομάδες δοκιμάζουν τα ρομπότ τους στις πίστες που θα αγωνιστούνε και την ημέρα της τελικής αναμέτρησης.

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν συνολικά ομάδες από 68 χώρες, από κάθε άκρη του πλανήτη.

Η Ελληνική Ομάδα κάθισε δίπλα στην ομάδα της Κίνας και αμέσως ξεκίνησαν οι πρώτες αναγνωριστικές συζητήσεις και βόλτες. Επαφές έγιναν και με τους εταίρους γείτονες του τραπεζιού μας, την Νότιο Αφρική, η οποία έχει στην αποστολή της Έλληνα προπονητή, μετανάστη στο νότιο αυτό άκρο της Αφρικανικής ηπείρου.

Από πολύ νωρίς ξεχώρισε η Ουγγαρία μια καινούρια ομάδα που φάνετε ότι θα βρίσκετε ψηλά στους πίνακες των αποτελεσμάτων. Ο πετυχημένος συνδυασμός μηχανικής, ρομποτικής και στρατηγικής που χρησιμοποιεί, προμηνύει μία θέση στο βάθρο.

Η ομάδα της Κίνας στα πρώτα δοκιμαστικά δεν μας έπεισε και μπορούμε να πούμε ότι η Ελληνική Ολυμπιακή ομάδα την κοιτάει στα μάτια. Αύριο όμως είναι μία καινούρια μέρα και πιθανόν να κρύβουν στρατηγικές και μυστικά για την ώρα του αγώνα.

Οι Ιάπωνες, και αυτοί μία χώρα με πλούσια ιστορία και κατορθώματα τις περασμένες χρονιές, στα πρώτα δοκιμαστικά παρουσίασαν ένα ρομπότ υψηλών προσδοκιών το οποίο όμως έκανε πολλές φορές τα στραβοπατήματα του. Αν καταφέρουν τις επόμενες ώρες να βελτιωθούν ίσως να είναι και αυτή από τις σημαίες που θα δούμε πάνω από το βάθρο των νικητών.

Θα ξεχωρίσουμε σίγουρα και την ομάδα της Ταϊβάν όπου ο προπονητής της έχει κατακτήσει και χρυσό μετάλλιο σε προηγούμενη Ολυμπιάδα. Τα αποτελέσματα της πρώτης μέρας δεν μας έπεισαν άλλα υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος για βελτιώσεις και δοκιμές αύριο το πρωί.

Τέλος η Συρία. Ναι, είναι εδώ και ομάδα από την εμπόλεμη Συρία και μάλιστα με αξιοπρεπές ρομπότ. Η Συρία έχει στείλει μία πολυμελή ολυμπιακή αποστολή με διαγωνιζόμενους από 10 ετών μέχρι και 25 ετών.

Αυτά για την πρώτη ημέρα των δοκιμών. Θα επανέλθουμε αύριο με την δεύτερη και την αγωνιστική ημέρα της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής 2017, εδώ από το San Jose της Costa Rica.

Δείτε ακόμη: Τελετή έναρξης Παγκόσμιας Ολυμπιάδας ρομποτικής 2017