Εσύ έχεις πει ποτέ στον εαυτό σου Μπράβο!!πάχυνες!!

Ο πρόσφατος θάνατος της Νανάς Καραγιάννη έφερε και πάλι στην επιφάνεια ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα από το οποίο πάσχουν όλο και περισσότεροι νέοι. Γιατί η νευρική ανορεξία είναι μια αρρώστια του μυαλού, πολύ επικίνδυνη και διαδεδομένη στις μέρες μας. Είναι ένας εθισμός όπως τα ναρκωτικά. Μια ψυχική ασθένεια που σίγουρα χρειάζεσαι τη βοήθεια ειδικού για ν αντιμετωπίσεις και να μπορέσεις να δεις την πραγματική σου εικόνα και όχι τα φαντάσματα που βλέπεις στον καθρέφτη σου ή στη ζυγαριά.

Και μπορεί όλοι και όλες να μιλάμε ή να κρίνουμε εκ του ασφαλούς, όμως πόσες από εμάς δεν έχουμε παλέψει με τη ζυγαριά? Πόσες φορές δεν έχεις σταθεί μπροστά στον καθρέφτη σου και δεν χαμογέλασες με ικανοποίηση όταν το στενό σου τζην άρχισε να πλέει επάνω σου? Ενώ όταν όλοι σου λέγανε αδυνάτισες πολύ, εσύ μέσα σου έλεγες μπράβο μου τα κατάφερα!

Φυσικά και στην λέξη πάχυνες πάθαινες ταραχή!! Και εννοείται πως είναι απαγορευμένη λέξη που δεν πρέπει να πεις σε κάποιον που θα δεις. Γιατί όσο εύκολα λέμε την λέξη αδυνάτισες την λέξη «πάχυνες» την  αποφεύγουμε λες και αυτό που θα πεις είναι βρισιά. Λες και είναι προσβολή να πεις σε κάποια πως τώρα δείχνεις καλύτερη που έχεις πάρει αυτά τα κιλά.

Αν δεν καταλαβαίνεις τι εννοώ τότε μπράβο σου, γιατί κατάφερες να μην μπλεχτείς σε κακά μονοπάτια του μυαλού. Γιατί το μυαλό θολώνει και διαστρεβλώνει την εικόνα σου. Βλέπεις τον εαυτό σου χοντρό και θέλεις να χάσεις όλο και περισσότερα κιλά. Παλεύεις με δαίμονες που δεν υπάρχουν αλλά εσύ τους βλέπεις εκεί μπροστά σου, στον καθρέφτη και στη ζυγαριά σου.

Και όχι δεν είναι απαραίτητο να έχεις προβλήματα αισθηματικά ή επαγγελματικά ή άλλου είδους για να αρχίσεις να βασανίζεις το μυαλό σου. Εξάλλου η νευρική ανορεξία στις μέρες μας είναι ένα φαινόμενο που μαστίζει και νεαρές ηλικίες 8, 9, 10 χρονών! Και επειδή δεν είναι τόσο εύκολο να σωθείς από αυτό το σίγουρο είναι πως χρειάζεσαι βοήθεια. Και μπορεί οι φίλοι ή η οικογένεια να σου μιλάνε αλλά εσύ κλείνεις τα αυτιά σου. Αρνείσαι να ακούσεις και να δεις την αλήθεια! Οι ειδικοί λένε πως αν περάσεις τα 3 χρόνια και δεν έχεις συνέλθει δύσκολα θα βρεις….τον δρόμο της επιστροφής!

Κάποιοι είναι από τους τυχερούς/ές που το καμπανάκι κινδύνου το άκουσαν και ξύπνησαν νωρίς! Η λέξη «λιώνεις» ήρθε σαν δυνατή σφαλιάρα στο πρόσωπο και τους ξύπνησε από το λήθαργο που πέσανε με τη δική τους θέληση. Όταν τρώγανε και μετά τρέχανε να κάψουν  ότι φάγανε, όταν πιέζανε τον εαυτό τους να μην φάνε το αγαπημένο τους γλυκό ή pizza, λέγοντας έχω φάει πολύ σήμερα, χωρίς να έχουν φάει τίποτα όμως στην πραγματικότητα, όταν  με τις ώρες τρέχανε στο διάδρομο του γυμναστηρίου για να φύγει αυτό το «λιπάκι» από την κοιλιά και πολλά άλλα σκευάσματα της φαντασίας τους!

Δυστυχώς στον κύκλο μας, στους φίλους μας, γύρω μας, εμείς οι ίδιοι αντιμετωπίζουμε διατροφικά προβλήματα. Φανερά ή μη. Η Νανά Καραγιάννη πάλευε με τους δικούς της δαίμονες χρόνια, όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι. Ας αγαπήσουμε τον εαυτό μας όπως είναι και την επόμενη φορά που θα κοιταχτούμε στον καθρέφτη ας του πούμε Σ’ αγαπώ και όχι πωωωωω……πάχυνες!