Εντατικοί έλεγχοι για το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους

Μετά την αστυνομία, στον πόλεμο κατά του καπνίσματος μπαίνει και η Δημοτική Αστυνομία. Τις τελευταίες ημέρες οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί όχι μόνο στις πόλεις αλλά ακόμη και στα καφενεία των χωριών!!! Τα τασάκια έχουν εξαφανιστεί και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου μαζί τους εξαφανίστηκαν και οι πλέον ένθερμοι θαμώνες! Ο αντικαπνιστικός νόμος που μετά από χρόνια επιχειρείται και πάλι να επιβληθεί οριζόντια αναπόφευκτα οδηγεί και σε προβλήματα.

Καπνιστές και αντικαπνιστές βρίσκονται για μία ακόμη φορά στα… χαρακώματα, αναζητώντας το δίκιο και το άδικο στην εφαρμογή του νόμου. Κι εν μέσω της διαμάχης οι ιδιοκτήτες κυρίως των καφέ που βλέπουν την πελατεία να μειώνεται και τις εισπράξεις να συρρικνώνονται.

Η ενεργοποίηση του αντικαπνιστικού νόμου από την άλλη ικανοποιεί όλους εκείνους που επίμονα ζητούσαν την εφαρμογή του και εξέφραζαν κατά καιρούς τον θυμό τους για το κάπνισμα που συνεχίζονταν σε καφετέριες και ταβέρνες.

Μέσα στο νέο πλαίσιο λοιπόν, ο Δήμος Ιωαννιτών ρίχνει στη μάχη κατά του καπνίσματος και την Δημοτική Αστυνομία… Έτσι με ανακοίνωσή του κάνει γνωστό ότι οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Ενδεικτικά, ως παραβάσεις που ελέγχονται από την αντικαπνιστική νομοθεσία θεωρούνται:

Α. Το κάπνισμα μέσα σε χώρους, όπως νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των τύπων, χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κέντρα διασκέδασης, κλπ.

Β. Η μη λήψη μέτρων για την αποτροπή των παραβάσεων, όπως για παράδειγμα η μη απομάκρυνση των σταχτοδοχείων , η μη ανάρτηση σήματος για την απαγόρευση του καπνίσματος και η μη τήρηση θεωρημένου βιβλίου ελέγχου καπνίσματος .

Γ.Η μη ανταπόκριση του υπεύθυνου λειτουργίας του καταστήματος σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης και η μη κλήση των αρμοδίων οργάνων καθώς και η μη πραγματοποίηση συστάσεων στους παραβάτες.

Δ. Η μη συνεργασία του υπεύθυνου της επιχείρησης με τα αρμόδια όργανα κατά τη διεξαγωγή του ελέγχου, η υποτροπή, δηλαδή η επανάληψη της παράβασης στον ίδιο χώρο.

Η παράβαση των διατάξεων της αντικαπνιστικής νομοθεσίας επιφέρει την επιβολή προστίμων σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού σε χώρους όπου απαγορεύεται, στους υπεύθυνους διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων αυτών, σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους και σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού.

Τα παραπάνω ισχύουν και για την χρήση προϊόντων καπνού ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα.

“Παρακαλούνται οι επιχειρηματίες, οι πελάτες των επιχειρήσεων τους καθώς και οι Διευθύντριες-Διευθυντές και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών για την πιστή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου προς αποφυγή επιβολής προστίμων από τα ελεγκτικά όργανα. Τέλος επισημαίνεται ότι η συνήθεια του καπνίσματος αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας στις σύγχρονες ανθρώπινες κοινωνίες” τονίζεται στην ανακοίνωση.