Είναι γεγονός! Η εκμάθηση ξένων γλωσσών οφελεί πολλαπλά τον εγκέφαλό μας!

Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε πως μια ξένη γλώσσα αποτελεί ένα επιπλέον bonus στο βιογραφικό μας σημείωμα και έναν καλύτερο τρόπο επικοινωνίας σε χώρες του εξωτερικού.

Από μικροί μπαίνουμε στη διαδικασία, θέλοντας ή μη, να μάθουμε Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, κ.α. Όμως τελικά αποδεικνύεται πως αυτός ο “μικρός εξαναγκασμός” δεν είναι μόνο ένα πτυχίο, αλλά  αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα στη γνωστική διαδικασία και βίωμα.

Και τι εννοούμε?  Μαθαίνοντας μια ξένη γλώσσα, ο εγκέφαλος λειτουργεί με πολύ διαφορετικούς ρυθμούς, καθώς πρέπει να αναγνωρίσει την έννοια και να επικοινωνήσει σε διαφορετικά γλωσσικά συστήματα απ’ ότι έχει συνηθίσει. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με την επίλυση των γνωστών σε όλους μας sudoko!

Η εκμάθηση λοιπόν μιας ξένης γλώσσας βοηθά στην ανάπτυξη πολλαπλών δεξιοτήτων, μιας και τα πολύγλωσσα άτομα και κυρίως τα παιδιά υπερτερούν στην εναλλαγή των συστημάτων του λόγου, δηλαδή στη δομή και τον γραπτό λόγο.

Επιπλέον, βοηθά στη βελτίωση της μνήμης. Οι εκπαιδευτικοί πολλές φορές παρομοιάζουν το μυαλό με έναν «μυ», διότι λειτουργεί καλύτερα με την εξάσκηση. Η εκμάθηση μιας γλώσσας απαιτεί την απομνημόνευση λεξιλογίου και κανόνων που συμβάλλουν στην εκγύμναση του πνευματικού μυ. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι πολύγλωσσοι άνθρωποι να έχουν μεγαλύτερη ικανότητα απομνημόνευσης καταλόγων ή ακολουθιών.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα από την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας είναι η όξυνση της παρατηρητικότητας. Τα αποτελέσματα μιας έρευνας στο Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra της Ισπανίας, σχετίζουν την πολυγλωσσία με την καλύτερη παρατηρητικότητα. Οι πολύγλωσσοι έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στην συγκέντρωση σχετικών με το θέμα πληροφοριών και την απόρριψη των λιγότερο σημαντικών. Επίσης, είναι καλύτεροι στον εντοπισμό παραπλανητικών στοιχείων.

Ακόμη,  οι ξένες γλώσσες καθυστερούν τα σημάδια άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με αρκετές έρευνες που έχουν γίνει, οι μονόγλωσσοι ενήλικες εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια της άνοιας στα 71,4 έτη. Για όσους μιλούν περισσότερες γλώσσες ο μέσος όρος είναι τα 75,5 έτη. Ενώ οι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη για τις έρευνες είναι πολλοί, όπως το μορφωτικό επίπεδο, η οικονομική κατάσταση, το φύλο και η σωματική υγεία, τα αποτελέσματα παραμένουν σταθερά.

Τέλος, ενισχύεται η σκέψη. Η διαδικασία μάθησης βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου λόγω ότι πρέπει να αναγνωρίσει, να διαπραγματευτεί την έννοια και να επικοινωνήσει σε διαφορετικά γλωσσικά συστήματα. Αυτή η ικανότητα δεν περιορίζεται μόνο στην διαδικασία της μάθησης της ξένης γλώσσας αλλά και σε άλλα θέματα, όπως η επίλυση προβλημάτων.

Μάλιστα, οι φοιτητές που μαθαίνουν ξένες γλώσσες τείνουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις στις εξετάσεις, συγκριτικά με συνομήλικούς τους που μιλούν μόνο μια γλώσσα.

Αυτό το τελευταίο είναι το καλύτερο, αν είσαι φοιτητής/τρια!!! Μήπως ήρθε η ώρα λοιπόν να ξεκινήσεις μια ξένη γλώσσα για να περάσεις πιο εύκολα κανένα μάθημα?

Μάθε λοιπόν Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά ή Ισπανικά στην Ευρωγνώση στα Ιωάννινα, την νούμερο ένα γνώση στις ξένες γλώσσες, μιας και τα τελευταία 28 χρόνια βρίσκεται στην κορυφή!

Παιδικά τμήματα και μαθήματα ενηλίκων, σε μοναδικές τιμές!