Δύο “αλάνια” από τα Γιάννινα στο Μέγαρο Μουσικής

Τα νέα παιδιά που αγαπούν το ρεμπέτικο, που τραγουδούν και παίζουν στους πεζόδρομους, στις πλατείες και στις συντροφιές, μας αποδεικνύουν ότι το ζωντανό λαϊκό τραγούδι δεν μπορεί να αντικατασταθεί ούτε από την «έντεχνη» επεξεργασία του ούτε από τα υποκατάστατά του.

Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής, στο πλαίσιο του ενδιαφέροντός του για τη διάδοση της ελληνικής μουσικής και τη στήριξη των νέων, διοργάνωσε έναν πρωτότυπο μουσικό «αγώνα» στον οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 100 νέοι τραγουδιστές και μουσικοί απ’ όλη την Ελλάδα.

Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι τριάντα νέοι καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν να παρουσιάζουν δύο μοναδικές μουσικές παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής.

“Είμαστε αλάνια” ο τίτλος των παραστάσεων που το κοινό θα μπορέσει να απολαύσει στις 4 και 5 Νοεμβρίου.

Ανάμεσα στους νέους καλλιτέχνες που θα βρεθούν στο πάλκο του Μεγάρου είναι δύο δικά μας παιδιά. Δύο νέοι από τα Γιάννινα. Πρόκειται για τον Θανάση Βόλλα και τον Μάριο Τούμπα.

Θανάσης Βόλλας ζει στα Ιωάννινα. Στην ηλικία των 8 ετών άρχισε να ασχολείται με το μπουζούκι. Δάσκαλός του για πολλά χρόνια ήταν ο Χρήστος Καλαμπόκης. Κατά τη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων στο μουσικό γυμνάσιο και λύκειο ήρθε σε επαφή με το λαούτο.

Στην πορεία συνέχισε τις σπουδές του στο παραδοσιακό όργανο με τον Χρήστο Ζώτο. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει συμμετοχές σε δισκογραφικές δουλειές, συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις με σημαντικότερες την εμφάνιση στο Berklee College of Music στην Βοστώνη και στο κορυφαίο φεστιβάλ τέχνης της Doocumenta14 στο Kassel της Γερμανίας.

Σήμερα εργάζεται στην ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων ως μουσικός παιδαγωγός.

Ο Μάριος Τούμπας γεννήθηκε το 1992 στα Ιωάννινα όπου και μεγάλωσε με καταγωγή από την Λευκάδα. Η ενασχόληση του με τη μουσική ξεκίνησε από την ηλικία των 7 ετών κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα κλασικής κιθάρας και φοιτώντας στο ωδείο «Τσακάλωφ» στα Ιωάννινα.

Μετά από χρόνια αποχής από τη μελέτη και την ενασχόληση γενικά με την κλασική κιθάρα, το 2013 και ενώ σπούδαζε στο τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων άρχισε να ασχολείται ξανά με τη μουσική μελετώντας και παίζοντας λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια.

Έτσι σύντομα μέσα σε λίγους μήνες βρέθηκε να παίζει σε διάφορους χώρους και καταστήματα των Ιωαννίνων. Επίσης τους τελευταίους 18 μήνες ασχολείται με το λαούτο και την παραδοσιακή μουσική και εργάζεται πλέον επαγγελματικά παίζοντας κιθάρα και λαούτο.

Έκτακτη συμμετοχή
Μανώλης Πάππος & Βαγγέλης Κορακάκης

Αφηγητής: Γιάννης Στάνκογλου

Επιμέλεια προγράμματος: Λάμπρος Λιάβας
Μουσική επιμέλεια, διδασκαλία: Μανώλης Πάππος
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Σκηνοθεσία: Σοφία Σπυράτου