Ανατριχίλα!Συγκλονίζουν οι πρώτες φωτογραφίες από το εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων!

Παγκόσμιο θρήνο έχει προκαλέσει η καταστροφή του καθρεδικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, από τη φωτιά που ξέσπασε χθες αργά το απόγευμα.

Οι πρώτες σημερινές φωτογραφίες από το εσωτερικό του ιστορικού ναού της γαλλικής πρωτεύουσας, που χρειάστηκε 100 χρόνια για να χτιστεί, πραγματικά συγκλονίζουν.

Μέχρι την επίσημη ανακοίνωση του εμπειρογνώμονα για τα αίτια της πυρκαγιάς, οι πρώτες εκτιμήσεις σχετίζονται με τις εργασίες συντήρησης που γίνονταν στο κτίριο, με την αστυνομία να το καταγράφει ως «ατύχημα».

Το… καλό νέο είναι πως διασώθηκαν τα ορειχάλκινα αγάλματα, καθώς είχαν μεταφερθεί για ασφάλεια προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εργασίες, απ΄την άλλη μεριά όμως τα άσχημα είναι πως πολλά έργα τέχνης καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ το κωδωνοστάσιο και η οροφή κατέρρευσαν.

Ενσωματωμένο βίντεο

TIME

@TIME

Huge fire breaks out in Paris’ famous Notre Dame cathedral http://mag.time.com/2okhqWh 

2.277 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Χιλιάδες Γάλλοι και πολλοί τουρίστες παρακολουθούσαν όλο το βράδυ με δάκρυα στα μάτια τις δραματικές προσπάθειες περισσότερων από 500 πυροσβεστών, που χρειάστηκαν για να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο, τελικά, τις πρώτες πρωινές ώρες.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που προσεύχονταν για να σβήσει η πυρκαγιά, ενώ κάποιοι άλλοι έψελναν το Ave Maria σε ένα πολύ συγκινητικό κλίμα.

Πώς να συνειδητοποιήσεις άλλωστε το γεγονός πως 850 χρόνια ιστορίας, καταστράφηκαν σε λίγες ώρες;

Ενσωματωμένο βίντεο

Mike Galsworthy@mikegalsworthy

The singing of Ave Maria in front of the tragic blaze of 850-year-old Notre Dame has an incredible sadness & beauty to it.

I can’t stop listening.

3.280 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Οι πρώτες φωτογραφίες, δε, που δόθηκαν στη δημοσιότητα και ενώ η επιχείρηση κατάσβεσης ήταν σε εξέλιξη, σε στεναχωρούν πραγματικά.

Όπως θα δείτε παρακάτω, κομμάτια της οροφής έχουν καταστραφεί, καθώς η φωτιά εξαπλώθηκε αστραπιαία στην οροφή του γοτθικού κτιρίου, και οι σωροί από τα συντρίμμια διακρίνονται στο έδαφος. Τουλάχιστον, ο επικεφαλής της πυροσβεστικής του Παρισιού, διαβεβαίωσε ότι η βασική δομή του καθρεδικού ναού σώθηκε από την καταστροφή.

O Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, δήλωσε πως τα χειρότερα αποφεύχθηκαν, ενώ δεσμεύτηκε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να ξαναχτιστεί ο ναός.

«Η Παναγία των Παρισίων είναι η ιστορία μας, η λογοτεχνία μας, είναι το επίκεντρο της ζωής μας, εδώ ζήσαμε όλες τις μεγάλες μας στιγμές, είναι ο ναός που ανήκει σε όλους τους Γάλλους και όλες τις Γαλλίδες, ακόμα και σε όσους δεν τον έχουν επισκεφθεί ποτέ».

Ήδη η πρώτη δωρεά έγινε από τον δισεκατομμυριούχο Φρανσουά Ανρί Πινό, ο οποίος δωρίζει 100 εκατ. ευρώ για την ανοικοδόμηση του ιστορικού μνημείου.

«Ο πατέρας μου και εγώ αποφασίσαμε να απελευθερώσουμε από τώρα τα κεφάλαια της Artemis το ποσό 100 εκατομμυρίων ευρώ για να συμμετάσχουμε στην προσπάθεια που θα είναι απαραίτητη για την πλήρη ανασυγκρότηση της Παναγίας των Παρισίων».

Παράλληλα σε δωρεά των 200 εκατ. ευρώ προχώρησε ο Όμιλος LVMH και η οικογένεια Αρνό, υπογραμμίζοντας στην ανακοίνωση τους πως:

«Η οικογένεια Αρνό και ο όμιλος LVMH, σε αλληλεγγύη σε αυτήν την εθνική τραγωδία, συνεργάζονται για την ανοικοδόμηση αυτού του διακεκριμένου καθεδρικού, συμβόλου της Γαλλίας, της πολιτιστικής της κληρονομιάς και της ενότητάς της». 

Μέχρι το τέλος της ημέρας θα ακολοθήσουν σίγουρα κι άλλοι, ενώ και η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, πρότεινε τη διεξαγωγή μιας διεθνούς διάσκεψης δωρητών, για την ανοικοδόμηση, η οποία θα υποδεχθεί «ειδικούς και θα μπορέσει να συγκεντρώσει κεφάλαια».

Ως επίλογο αυτού του κειμένου και της καταστροφής της Παναγίας των Παρισίων, θα αφήσουμε ένα απόσπσμα από τον συγγραφέα Βίκτωρ Ουγκώ, ο οποίος γράφει χαρακτηριστικά στο ομώνυμο βιβλίο του:

«Όλα τα βλέμματα στράφηκαν στο πιο ψηλό μέρος της εκκλησίας. Αυτό που έβλεπαν ήταν κάτι συγκλονιστικό. Μια μεγάλη φλόγα υψωνόταν ανάμεσα στους δυο πύργους με ανεμοστρόβιλους και σπινθήρες, μια τεράστια και αναξέλεγκτη φλόγα η οποία πότε φαινόταν και πότε χανόταν από τον πυκνό καπνό».

Ανατριχίλα!