Αλλάζουν οι ταυτότητες | Πότε ακριβώς θα γίνει η αλλαγή και πόσο θα κοστίζει;

Σε αντικατάσταση των παλαιών ταυτοτήτων με νέες προχωρά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να τηρηθούν οι προδιαγραφές ασφαλείας.

Οι νέες ταυτότητες θα είναι όπως εκείνες των υπόλοιπων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η αντικατάσταση τους θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, καθώς είναι υποχρέωση της Ελλάδος να ακολουθήσει τους κανόνες της Ε.Ε.

Πιο συγκεκριμένα, το νέο έγγραφο θα είναι πλαστικό και θα περιέχει μικροτσίπ με αποθηκευμένα τα βιομετρικά στοιχεία του κατόχου. Θα υπάρχει φωτογραφία και το ονοματεπώνυμο του κατόχου, αλλά θα λείπει το δακτυλικό αποτύπωμα.

Το αντίτιμο που θα πρέπει να πληρώσει ο κάθε πολίτης ξεχωριστά για τη νέα έκδοση των ταυτοτήτων είναι 8 με 10 ευρώ. Το σχέδιο θα ξεκινήσει πιλοτικά από την Αττική, ενώ η πρόθεση των του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη οι πρώτες βιομετρικές ταυτότητες να έχουν εκδοθεί πριν από το τέλος του χρόνου.

Το κόστος αντικατάστασης των ταυτοτήτων ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ και τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτεί το σχετικό κείμενο προκήρυξης, όταν και οι αρμόδιοι θα διαπραγματευθούν και θα κατατεθούν προσφορές από επτά με οκτώ μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως.

Να σημειωθεί πως η προκήρυξη αφορά και την έκδοση των ήδη βιομετρικών διαβατηρίων, με το συνολικό κόστος του έργου να φτάνει τα 350 εκατ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση της διαδικασίας θα γίνει από τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου, σύμφωνα με μια εκδοχή, να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να «βγουν στον αέρα» τα τεχνικά χαρακτηριστικά ασφαλείας της νέας ταυτότητας.