Έκοψα στη μικρή τα ηλεκτρονικά για ένα μήνα. Το στερητικό που τράβηξε με σόκαρε

Άσε κάτω το τάμπλετ, κλείσε το πισί, πέτα από τα χέρια σου το ηλεκτρονικό, ξεκόλλα επιτέλους. Ρε, πού μπλέξαμε; Εθισμός, εξάρτηση, προσμονή της ψυχής να νιώσει την ηδονή της νίκης, της χαράς, της απόλαυσης, να ξεπεράσει δύσκολες καταστάσεις σε ένα ευχάριστο εικονικό περιβάλλον κι όταν αυτό συμβεί πας και ξαναπάς και ξαναπάς.

Πόσες ώρες σπαταλημένες; Πόσος χρόνος χαμένος; Πόσος εγκέφαλος καμένος;

Χάσαμε τη μπάλα; Ναι, τη χάσαμε και για τις νεότερες γενιές είναι μια καθαρή ήττα

Αρχίζουν τα πρώτα συμπτώματα: άγχος, πολύς χρόνος στο διαδίκτυο, που σε χάνω που σε βρίσκω μπροστά στην οθόνη.

-Διάβασες;

-Διάβασα

-Ναι, αλλά οι βαθμοί λένε άλλα. Πλύθηκες;

-Πλύθηκα

-Ναι, αλλά μυρίζεις σαν τον ασβό. Δε θα πας στη φίλη σου;

-Δεν έχω φίλους, θέλω να μείνω για λίγο μόνη

Και αποσύρεται ησύχως με τα ακουστικά στα αυτιά προς τα νοτιοδυτικά διαμερίσματα

Έκοψα στη μικρή τα ηλεκτρονικά για ένα μήνα και την άφησα με μια ώρα επικοινωνίας μόνο, το βράδυ, το στερητικό που τράβηξε με σόκαρε, δεν το περίμενα. Και να πω πως είναι η εργασία σου που σε καλεί να κάτσεις βιδωμένος μπροστά σε μια οθόνη, να το καταλάβω.

Αλλά όχι, είναι το κόλλημα της εποχής, είναι αυτό που σε κάνει να ξεχνάς πως σχετίζονται οι άνθρωποι, είναι αυτό που σε κάνει να ξεχνιέσαι από την πραγματικότητα και να δημιουργείς μια «ιδανική κατάσταση εαυτού», χωρίς περιορισμούς και συνέπειες κι όπως λέει κι ένας φίλος δεν είναι τυχαίος ο λόγος που αναπτύχθηκαν τόσο γρήγορα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παντού βλέπουμε «φίλους», ιδανικές ζωές και εκτονωνόμαστε ψηφιακά, προσωπικά, πολιτικά, κοσμικά.

Κερδίσαμε σε ένα παιχνίδι; Γίναμε θεοί. Χάσαμε σε ένα παιχνίδι; Νεύρα στο σπίτι, νεύρα στο δρόμο, νεύρα στη δουλειά. Δεν πήραμε αρκετά λάικ; Αρχίζουν οι διαγραφές.

Ίσα που μάθαμε να στεκόμαστε όρθιοι και να περπατάμε μας βλέπω σύντομα πάλι να σερνόμαστε προς τη θάλασσα.

Χάσαμε τη μπάλα; Ναι, τη χάσαμε και για τις νεότερες γενιές είναι μια καθαρή ήττα.

Χρειαζόμαστε βοήθεια όλοι, πρώτα εμείς οι γονείς, να μάθουμε τι είναι το διαδίκτυο πως λειτουργεί, μέχρι που, ποια είναι τα όριά του και μετά να αντιμετωπίσουμε τον εθισμό των παιδιών μας με τη συμβολή ειδικών γιατί προβλέπω να πλημμυρίζουν τα σαλόνια μας με μπλε φάλαινες.